Home » Cultură » Leonard Nimoy, actor, poet, fotograf, regizor. „Logica este începutul înțelepciunii și nu sfârșitul”

Leonard Nimoy, actor, poet, fotograf, regizor. „Logica este începutul înțelepciunii și nu sfârșitul”

Publicat: 07.10.2023

Singurul actor care a apărut în fiecare episod al unuia dintre cele mai populare seriale de televiziune din toate timpurile, Star Trek (difuzat în trei sezoane între 1966 și până în 1969), și cel mai înalt actor al serialului (1,84) Leonard Nimoy (1931 – 2015) este cunoscut pentru portretizarea personajului Spock din film, pentru interpretarea lui câștigând trei premii Grammy.

Nimoy, care până la vârsta de 20 de ani nu a reușit să pătrundă în cetatea Hollywood-ului, a debutat cu roluri minore în filme precum Queen of the Day (1950) și Rhubarb (1951), recunoașterea sa venind odată cu rolul din Star Trek: The Original Series (1966). Succesul din producția TV nu doar că l-a propulsat în cariera de actor, dar l-a ajutat să se dezvolte și ca regizor și scenarist de film, în acest sens una dintre producțiile notabile ale lui Nimoy fiind Star Trek IV: The Voyage Home din 1986 (al cărui regizor și co-scenarist a fost).

Pelicula, în care a jucat chiar el altături de actorii William Shatner, James Doohan, DeForest Kelly, Walter Koeing (și alții) a fost nominalizată la 4 Oscaruri (pentru cea mai bună cinematografie, cel mai bun sunet, cele mai bune efecte speciale și editare efecte sonore și cea mai bună muzică). Acesta a fost primul film Star Trek difuzat în Uniunea Sovietică, fiind proiectat de World Wildlife Federation în 1987 pentru a sărbători interzicerea vânătorii de balene în această țară (în anii 1960, Uniunea Sovietică era cea mai mare națiune vânătoare de balene din lume).

„Mentalitatea birocratică este singura constantă din univers”

Leonard Nimoy și producătorul și scenaristul american Harve Bennett au participat la premiera filmului din URSS, fiind impresionați de reacția publicului, pe care au considerat-o, scrie IMDb.com, similară cu aceea a spectatorilor americani, observând o reacție deosebită la replica doctorului McCoy: (personaj interpretat de actorul DeForest Kelley) „Mentalitatea birocratică este singura constantă din univers”. Producția SF este cotată pe IMDb.com cu 7,3.

Nimoy a fost și actor de teatru (domeniu pe care l-a aordat încă din copilărie – avea 8 ani când a început să joace în piese de teatru), rolurile cele mai reprezentative fiind în spectacolele Fiddler on the Roof, Oliver, Camelot și Equus. A fost gazda serialului de televiziune In Search of… (1977), despre investigările unor variate cazuri misterioase și fenomene paranormale și Ancient Mysteries (1994), a scris mai multe volume de poezie și a fost invitat în două episoade din The Simpsons (1989). În ultimii ani ai carierei sale, scrie IMDb, l-a interpretat pe Mustafa Mond în versiunea NBC a filmului Brave New World (1998), de Aldous Huxley, a dat voce personajului Sentinel Prime în superproducția Transformers: Dark of the Moon (2011) și l-a interpretat din nou pe Spock în două noi filme Star Trek, Star Trek (2009) și Star Trek Into Darkness (2013). În calitate de regizor, și-a mai pus semnătura pe filme precum Star Trek III: În Căutarea lui Spock (1984), Three Men and a Baby (1987), The Good Mother (1988), Funny About Love (1990) și Holy Matrimony (1994).

Leonard Nimoy a fost autor de poezii și autobiografii

Leonard Simon Nimoy, așa cum îi este numele complet, s-a născut în Boston, Massachusetts, la 26 martie 1931, părinții lui, emigranți evrei ucraineni, fiind proprietarii unei faimoase frizerii locale.

Nimoy a fost căsătorit de două ori. Prima lui soție a fost actrița Sandra Zober (din 1954 și până în 1987), cuplul având doi copii, Julie (născută în 1955) și Adam (născut în 1956). La un an după divorțul de Zober, Leonard Nimoy s-a căsătorit cu Susan Bay, actriță și producătoare de film și văduva colegului lui Leonard din Star Trek, DeForest Kelley (1920 – 1999), care l-a interpretat pe Dr. McCoy în serialul Star Trek.  Susan Bay și Leonard Nimoy au rămas căsătoriți până la moartea acestuia, la 27 februarie 2015.

Leonard Nimoy a fost autor de poezii și autobiografii („I am not Spock”, publicată în 1975 și „I am Spock”, pulicată în 1995), fotograf pasionat și muzician. În prima sa biografie, conform New York Times, Nimoy scria „În Spock, am găsit în sfârșit ce e mai bun din ambele lumi: să fiu acceptat pe scară largă în aprobarea publicului și totuși să pot continua să joc rolul de extraterestru izolat prin intermediul personajului vulcanian”.

Și-a finalizat studiile universitare la vârsta de 40 de ani

Leonard Nimoy și-a finalizat studiile universitare la vârsta de 40 de ani (în 1978), atunci când a obținut o diplomă de master în spaniolă la Universitatea Antioch din Austin, o filială a Colegiului Antioch din Ohio. Ulterior, Universitatea Antioch i-a acordat actorului american un doctorat onorific.

Mai târziu în viața sa, după ce și-a redescoperit și îmbrățișat moștenirea evreiască, a produs și a jucat în „Never Forget” (1991), un film de televiziune bazat pe povestea unui supraviețuitor al Holocaustului care a dat în judecată o organizație neonazistă de negaționiști ai Holocaustului, iar în 2002, după ce devenise deja cunoscut și ca scriitor și ilustrator, a publicat „Shekhina”, o carte dedicată fotografiei cu o temă evreiască – latura feminină a lui Dumnezeu. Fotografiile nud alb-negru ale unor femei au iscat controverse fiind considerate eretice de unii lideri evrei ortodocși, ca replică la acuzațiile care i-au fost aduse, Leonard Nimoy a spus, conform New York Timnes, că „lucrările sale sunt în concordanță cu învățăturile cabalei”.

Leonard Nimoy a încetat din viață la 27 februarie 2015

Mai mult, educația sa religioasă a influențat, de asemenea, caracterizarea faimosului personaj Spock din Star Trek, salutul cu degetele despicate al personajului ar fi fost ideea lui și, spunea Nimoy, „s-a bazat pe binecuvântarea kohanică, o aproximare manuală a literei ebraice shin, care este prima literă din Shaddai, unul dintre numele ebraice pentru Dumnezeu”.

Leonard Nimoy a încetat din viață la 27 februarie 2015, la vârsta de 83 de ani, cu o lună înaintea aniversării sale de 84 de ani. Decesul său a fost atribuit unor complicații cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Cu câteva zile înainte să moară, Leonard Nimoy scrisese pe contul său de Twitter (care la acea vreme era urmărit de peste 1 milion de persoane) „Viața este ca o grădină. Momentele perfecte pot fi trăite, dar nu pot fi păstrate decât în memorie. LLAP” (LLAP se referă la una dintre replicile memorabile ale personajului său din Star Trek – „Live long and prosper” (Să trăiți mult și să prosperați)

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Leonard-Nimoy

https://www.nytimes.com/2015/02/27/arts/television/leonard-nimoy-spock-of-star-trek-dies-at-83.html

https://www.imdb.com/name/nm0000559/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Luc Besson, regizorul cu soții frumoase. „Cred că avem o noțiune greșită de film comercial și film intelectual sau artistic. Toate filmele sunt comerciale”

George Miller, regizorul care a renunțat la medicină pentru a face filme și creatorul Mad Max

Lumea lui Ridley Scott, de la „Alien” la „Ultimul duel”. Este în top 25 cei mai bogați regizori

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase