Home » Istorie » O structură circulară misterioasă din Grecia i-a uimit pe arheologi

O structură circulară misterioasă din Grecia i-a uimit pe arheologi

O structură circulară misterioasă din Grecia i-a uimit pe arheologi
Credit foto: Ministerul Culturii din Grecia
Publicat: 18.06.2024

O structură circulară misterioasă din Grecia îi uimește pe arheologi. Un remarcabil monument din piatră, în formă de inel și în vârstă de 4.000 de ani, a fost descoperit pe o colină în insula grecească Creta.

Această structură circulară misterioasă din Epoca Bronzului, cu o suprafață de 1.800 de metri pătrați, a fost găsită în vârful dealului Papoura, la nord-vest de localitatea Kastelli, în timpul lucrărilor de excavare pentru un proiect major de aeroport.

Situl este acum investigat de arheologi, care cred că structura ar fi putut avea un scop ritualic sau religios.

Structura labirintică constă din opt inele concentrice de piatră, cu grosimi medii de 1,4 metri, unele dintre ele fiind încă în picioare la înălțimi de până la 1,7 metri.

O structură circulară misterioasă din Grecia ar aparține culturii minoice

Arhitecții acestei structuri nou-descoperite îi aparțin culturii minoice din Creta, cunoscută pentru sanctuarele sale de vârf, situri aflate pe coline și vârfuri de munți considerate a fi fost folosite în ritualuri antice.

Aceste situri conțin adesea exemple excelente de artă minoică, cum ar fi arhitectură religioasă, figurine din teracotă reprezentând animale și oameni și, în unele cazuri, părți de corp separate, numite „membre votive”, oferite în rugăciune sau ca mulțumire pentru vindecare.

Este încă neclar dacă structura circulară de pe dealul Papoura ar îndeplini criteriile unui sanctuar de vârf; în afară de amplasamentul său pe un deal, este diferită de orice altă structură minoică descoperită până acum, subliniază Science Alert.

Într-un anunț, Ministerul Culturii din Grecia sugerează că „ar fi putut fi folosit periodic pentru ceremonii ritualice implicând, posibil, consumul de alimente, vin și poate chiar ofrande”, datorită cantității mari de oase de animale găsite în interior.

Din ce perioadă datează structura?

Perioada principală de utilizare a structurii, 2000-1700 î.Hr., cade în perioada minoică mijlocie. În această perioadă, populațiile de pe insulă au crescut semnificativ, în special în Knossos, Phaistos și Malia. Cu această creștere a început construcția palatelor minoice din Creta, pentru a satisface nevoile societății în creștere.

Palatele au fost construite în locuri care au fost folosite pentru ceremonii comunitare timp de mii de ani. În jurul anilor 1750-1700 î.Hr., multe structuri au fost distruse; teoria principală este că distrugerea a fost cauzată de cutremure.

După anul 1450 î.Hr., insula a fost dominată de micenieni din Grecia continentală, iar multe dintre sanctuarele de vârf care erau răspândite în cultura minoică au căzut în desuetudine.

Resturile de ceramică din perioada Neopalatială (circa 1750-1470 î.Hr.) îi fac pe arheologi să creadă că situl ar fi putut fi folosit și în perioada minoică mijlocie.

Este o sarcină dificilă să planifici construcții în Grecia, unde planurile sunt adesea împiedicate de descoperirea încă unui sit istoric antic. Proiectul de aeroport Kastelli a dus deja la descoperirea a cel puțin 35 de situri arheologice noi, conform Ministerului Culturii din Grecia.

Ministerul a dorit să asigure publicul că structura va fi păstrată în siguranță împotriva construcțiilor moderne, cel puțin pentru moment.

„Aceasta este o descoperire unică de mare interes. Există soluții pentru ca cercetarea arheologică a monumentului să fie completată și să fie complet protejată”, a declarat arheologul Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii.

„Prioritatea noastră este protejarea monumentului… Toți înțelegem importanța și valoarea patrimoniului cultural”, a mai declarat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată

Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi

Cercetătorii au găsit fosilele unui cangur super-musculos care țopăia în trecut prin Australia

Test de cultură generală. Ce tehnologie este numită după un rege viking?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase