Home » Istorie » Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.10.2023

Arheologii au descoperit, în interiorul unui templu și al unui sanctuar, ambele aflate sub apele deltei Nilului din Egipt, depozite pline de comori importante.

În timp ce explorau un canal de pe coasta mediteraneană a Egiptului, arheologii au descoperit, sub apă, un templu și un sanctuar pline de comori. Obiectele găsite par a fi dedicate zeului Amon, dar și zeiței Afrodita.

Templul, care a fost parțial distrus în urma unui eveniment catastrofal natural produs la începutul secolului II d. HR, a fost construit în cinstea zeului Amon.

Templu în cinstea unui zeu egiptean, plin de comori

Această divinitate fost atât de importantă, încât faraonii mergeau la templu pentru „a primi, de la zeul suprem al Egiptului antic, recunoașterea puterii lor în calitate de zei universali”, arată o declarație a Institutului European pentru Arheologie sub Apă (European Institute for Underwater Archaeology – IEASM), citat de Live Science.

De asemenea, scafandrii au mai găsit în adâncuri structuri „din lemn bine conservate și grinzi” care datează din secolul V d. Hr., mai spun oamenii de știință. Aceste structuri au făcut parte din orașul portuar Thonis-Heracleion din bazinul Aboukir. Fostul oraș, acum aflat la aproximativ 7 kilometri sub apă, în Egipt, a fost distrus din cauza unui cutremur major și a valurilor, care au făcut ca ținutul să se scufunde în delta Nilului.

„Este extrem de emoționant să descoperim astfel de obiecte delicate, care au supraviețuit și care sunt intacte în ciuda vicisitudinilor și în ciuda magnitudinii cataclismului”, a spus arheologul francez Franck Goddio, care a condus excavările și președintele IEASM.

Sanctuarul grecesc a uimit arheologii

În partea de est a templului, arheologii au identificat un sanctuar grecesc dedicat Afroditei, zeița iubirii. Și acela conținea, de asemenea, numeroase artefacte, inclusiv obiecte din bronz și ceramică.

„Acest lucru ilustrează faptul că grecii, care aveau permisiunea de a face comerț și de a se stabili în oraș, în timpul faraonilor din dinastia Saite (între 688 î. Hr. – 525 d. Hr.), aveau și un sanctuar dedicat propriilor lor zei”, au mai explicat arheologii.

În acest sanctuar, a mai fost descoperit un depozit secret cu mai multe arme grecești – acest lucru ar putea indica faptul că mercenarii din Grecia erau în regiune la acea vreme pentru a „apăra accesul către regat”, la gura vestică a Nilului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aroma eternității, dezvăluită de balsamurile de mumificare egiptene

Un vas egiptean antic era cândva umplut cu o băutură halucinogenă

Egiptenii antici sorbeau un lichid misterios ce conținea sânge uman și droguri halucinogene

Arheologii au aflat de unde provenea argintul din brățările unei regine egiptene

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase