Home » Lumea digitala » Probleme pentru Google

Probleme pentru Google

Autor: Mihaela STOICA 09.16.2015
Probleme pentru Google
Agenţia rusă în domeniul concurenţei a stabilit că Google abuzează de poziţia deţinută pe piaţă, compania americană riscând să fie penalizată într-un proces lansat de operatorul concurent rus Yandex, relatează Reuters.

 Google a încălcat legea prin preinstalarea anumitor aplicaţii pe dispozitive mobile şi este pasibilă să plătească o amendă de până la 15% din veniturile obţinute în 2014 pe segmentul respectiv de piaţă din Rusia.

Agenţia nu a specificat nivelul veniturilor respective, întrucât este vorba despre secretul comercial, dar a precizat că nivelul amenzii va fi anunţat după 28 septembrie. Google trebuie să plătească amenda şi să îşi schimbe politica de afaceri, în caz contrar riscând noi penalizări.

Google Rusia a anunţat că va analiza decizia, reprezentanţii companiei refuzând să facă alte comentarii.

Yandex, care a reclamat Google în februarie, a salutat decizia agenţiei.

Yandex deţine o poziţie mai puternică decât Google pe piaţa rusă, dar concurenţa s-a intensificat, în condiţiile în care utilizatorii cumpără telefoane cu sistemul de operare Android pe care sunt preinstalate aplicaţii ale Google care concurează direct cu aplicaţiile Yandex.

În 2014, Google a obţinut venituri în valoare de 66 de miliarde de dolari. Pe site-ul companiei nu figurează date separate pentru veniturile din Rusia, sau segmentul de piaţă implicat în acest caz.

Uniunea Europeană efectuează propria investigaţie anti-trust împotriva Google.

Sursa: Mediafax