Home » Lumea digitală » O dronă însămânţează norii şi ploaia începe – VIDEO

O dronă însămânţează norii şi ploaia începe – VIDEO

O dronă însămânţează norii şi ploaia începe – VIDEO
Publicat: 01.04.2016
Metoda pe care se bazează această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în anii '60.

Inginerii din cadrul Drone America şi specialiştii companiei AviSight au construit o dronă care urmează să fie folosită pentru a controla nivelul de precipitaţii, prin însămânţarea norilor. Această tehnologie se bazează pe pulverizarea de particule de iodură de argint în masa de vapori, cu scopul de a declanşa apariţia ploilor.

La sfârşitul lunii ianuarie, experţii americani au finalizat cu succes un test realizat cu drona DAx8. ,,Aceasta este o mare realizare. În sfârşit, am putut dirija un aparat de zbor autonom capabil să transporte materialul cu care vor fi impregnaţi norii”, a declarat Adam Lead, coordonatorul proiectului de cercetare.

Nu este pentru prima dată când tehnica de însămânţare a norilor este folosită pentru a creşte nivelul de precipitaţii. Anul trecut, în statul american Arizona a fost făcut public un plan, prin intermediul căruia se urmăreşte crearea unor nori artificiali cu ajutorul avioanelor.

Sursa: youtube.com/ DRIScience

Tehnica impregnării norilor cu particule de iodură de argint a fost propusă pentru prima dată în anii 1940, de oamenii de ştiinţă ce activau în cadrul laboratoarelor General Eletric din Schenectady, New York. Două decenii mai târziu, prin intermediul Central Arizona Project şi Salt River Project, ideea a fost transpusă pentru prima dată în realitate.

Sistemul de declanşare a ploilor se bazează pe faptul că acestea se produc în momentul în care picăturile de apă, având o temperatură foarte scăzută, se transformă în cristale de gheaţă. Odată formate, acestea sunt prea grele pentru a rămâne suspendate în aer şi, prin urmare, se desprind şi cad. În momentul în care ajung în zonele cu aer cald, particulele de gheaţă se topesc şi se transformă în picături de ploaie.

Prin însămânţarea norilor, oamenii de ştiinţă stimulează, practic, acest fenomen natural. În acest sens, ei folosesc substanţe chimice, cum este, de exemplu, iodura de argint, pentru a transforma apa din atmosferă în particule de gheaţă care, ulterior, vor duce la declanşarea precipitaţiilor.

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Erupţie uriaşă a unui vulcan din Alaska: cenuşa s-a ridicat la 11 km deasupra Pământului

                                   Cel mai subţire ceas de mână din lume care se încarcă la lumină

                                În viitor, ne vom putea imprima obiecte direct de pe ecranul smartphone-ului. Cum va fi posibil acest lucru – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase