Home » Lumea digitală » Poţi bate un calculator la şah? Acest instrument interactiv îţi permite să vezi cum gândeşte un robot cu inteligenţă artificială – FOTO

Poţi bate un calculator la şah? Acest instrument interactiv îţi permite să vezi cum gândeşte un robot cu inteligenţă artificială – FOTO

Publicat: 11.06.2016
Inteligenţa artificială (AI) a demonstrat ce poate face atunci când se confruntă cu o fiinţă umană la o partidă de jocuri de table.

Deep Blue şi Alpha Go au dovedit valoarea lor pe scena mondială.

O versiune online a jocului de şah ridică vălul de pe modul de gândire al inteligenţei artificiale. Această versiune permite, astfel, jucătorilor să vadă cum gândeşte AI.

Realizezi mişcarea, ai rândul tău şi după asta vezi posibilele mişcări pe care le poate face calculatorul, el le ”gândeşte” şi le enumeră, iar tu poţi vedea aceste mişcări pe care le analizează calculatorul.

Maşina Gânditoare 6, cum a fost numită, este ultima versiune dintr-o linie de AI (inteligenţă artificială) bazată pe conceptul de artă, copia unei instalaţii permanente de la Muzeul de Artă Modernă din New York.

Mecanismul a fost creat de un specialist IT şi un artist, Martin Wattenberg şi Marek Walczak, la care au contribuit şi cercetătorii: Johanna Kindvall şi Fernanda Viégas.

Explicând conceptul, creatorii mecanismului scriu: „Scopul nostru nu a fost să creăm un program de şah expert, ci să dezvăluim gândirea complexă, care stă la baza tuturor gândirilor strategice”.

După ce jucătorii realizează mişcarea, apare mesajul următor: „Calculatorul se gândeşte”. Ecranul se acoperă cu o pânză colorată de mişcări posibile, iar AI calculează următoarea mişcare.

Liniile portocalii reprezintă mişcări făcute de piesele calculatorului, în timp ce căile verzi indică posibile mişcări contorizate.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase