Home » Lumea digitală » Cercetătorii au creat un material optic super-puternic după structura aripilor de fluture – FOTO

Cercetătorii au creat un material optic super-puternic după structura aripilor de fluture – FOTO

Publicat: 16.06.2016
Oamenii de ştiinţă se inspiră din natură pentru a îmbunătăţi tehnologiile existente.

O echipă de cercetători australieni au folosit aripile de fluture pentru a crea un material care ar putea construi piese pentru calculator mai rapide şi mai puternice.

Structura specială a aripilor de fluture, care au suprafeţe curbe împletite între ele, este cunoscută sub numele de structură gyroid. Aceste tipuri de structuri naturale sunt incredibil de puternice şi au, de asemenea, proprietăţi interesante de a reflecta lumina, fapt care face ca aripile fluturilor să aibă culori vibrante.

Cercetătorii de la Universitatea de Technologie Swinburne din Australia, împreună cu cei de la Universitatea RMIT, au creat propria versiune a structurii gyroid. Ei au creat-o în baza structurii complicate a aripilor de fluture Callophrys Rubi. Echipa spune că noua structură are două avantaje distincte faţă de materialele anterioare folosite în construcţia calculatoarelor optice. Calculatoarele optice sunt dispozitive super-rapide care transferă informaţiile cu viteza luminii.

Sursa foto: Lars Falkdalen Lindahl/Wikimedia

„Primul avantaj este că s-a îmbunătăţit rezoluţia, iar al doilea este că materialele fabricate prin această tehnică au o mai bună rezistenţă mecanică. Aceste noi structuri de tip gyroid ar putea ajuta la fabricarea mai compactă a produselor electronice, deoarece, datorită dimensiunii lor mai mici, un număr mai mare de dispozitive vor putea fi integrate într-un singur cip”, a declarat cercetatorul principal Zongsong Gan.

Acest nou material poate fi folosit pentru a controla modul în care lumina va interacţionează cu el şi, prin urmare, ar putea fi folosit pentru a transmite informaţii pe bază de lumină, la viteza luminii, către un cip dintr-un computer.

Cercetătorii au creat aceasta structură folosind o tehnică numită litografiere. După cum se poate vedea mai jos, găurile sunt mai puţin de 1 micrometru grosime:

Cercetătorii cred că materialele create de ei întrec chiar structura naturală gyroid.

„Am demonstrat că e posibilă replicarea 3D a nanostructurii biometrice gyroid la dimensiune mai mică decât omologul lor natural. Acesta oferă mai multă flexibilitate în structura de design, inclusiv dimensiunea celulei unitare, fracţiunii de umplere, precum şi controlul de orientare şi de terminare”, au explicat cerectătorii.

Echipa este în căutarea unei structuri gyroid artificiale care ar putea fi folosită în noile sisteme optice şi fotonice în viitor, concentrându-se pe regiuni de lungimi de undă vizibile sau aproape de cele ultraviolete. Potrivit oamenilor de ştiinţă, materialele actuale nu se pot valorifica la fel de eficient.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

Viaţa scurtă a unui peştişor va explica fenomentul îmbătrânirii

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase