Home » Lumea digitală » Un nou model de cameră foto are potenţialul de a revoluţiona tehnologia: înlocuieşte lentila cu receptoare de lumină

Un nou model de cameră foto are potenţialul de a revoluţiona tehnologia: înlocuieşte lentila cu receptoare de lumină

Un nou model de cameră foto are potenţialul de a revoluţiona tehnologia: înlocuieşte lentila cu receptoare de lumină
Publicat: 26.06.2017
Inginerii au construit o cameră care nu are nevoie de lentile pentru a focaliza lumina. Foloseşte în schimb o dispunere de receptori de lumină numiţi ”optical phased array” (OPA). OPA face în mod digital ceea ce fac lentilele: manipulează lumina receptată cu scopul de a realiza o imagine.

Marele avantaj al acestei tehnologii constă în faptul că dispozitivele de luat vederi vor fi mai ieftine, mai uşoare, mai mici şi mai flexibile, scrie Science Daily.

Ali Hajimiri, autorul acestui studiu şi profesor la Caltech, precizează că „am creat un strat subţire de receptori cu silicon care imită lentilele şi senzorii unei camere digitale, reducând costul şi grosimea camerelor. De asemenea, poate schimba modul de receptare al imaginilor de la fish-eye la vedere asemănătoare lentilelor „telephoto”.

Reza Fatemi, autor al acestui studiu, precizează că „ce face camera este similar cu privitul prin găurile paielor, după care scanează câmpul vizual rezultat în cumularea imaginilor obţinute prin aceste „paie”. Astfel, putem forma o imagine de ansamblu la o viteză incredibilă prin manipularea luminii în loc de mişcarea obiectului mecanic”.

Prima cameră fără lentile are doar 64 de receptori dispuşi într-o grilă de 8X8, iar imaginea rezultată are rezoluţie mică. Modelul poate fi îmbunătăţit, având potenţialul de a crea un nou tip de camere. „Aplicaţiile sunt infinite”, precizează absolventul Behrooz Abiri, coautor al studiului. „Chiar şi în smartphone-urile de astăzi, camera este o componentă care limitează cât de subţire poate deveni telefonul. Poate avea chiar şi implicaţii în astronomie prin crearea telescoapelor plate”, adaugă acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost creat cel mai rapid aparat foto din lume. Poate înregistra chiar şi mişcarea luminii

Cea mai performantă cameră digitală de pe Terra a surprins primele imagini (FOTO/VIDEO)

Acesta este telefonul cu cea mai performantă cameră foto din lume. Va apărea în această lună

O nouă invenţie a celor de la Samsung ne va ajuta să experimentăm mult mai intens realitatea augmentată – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase