Home » Știință » Proprietate BIZARĂ a heliului superfluid: se comportă precum o gaură neagră

Proprietate BIZARĂ a heliului superfluid: se comportă precum o gaură neagră

Publicat: 29.03.2017
Dintre toate legile fizicii, aceasta poate fi cea mai ciudată - savanţii au descoperit că forţele care controlează comportamentul orizontului găurilor negre se găsesc şi în heliul superfluid, un lichid care curge fără să aibă forţe de frecare.

În heliul superfluid, atomii individuali de heliu care alcătuiesc substanţa nu mai pot fi identificaţi ca entităţi separate – au devenit legaţi unul de altul şi alcătuiesc o singură existenţă, relatează Science Alert.

Adrian Del Maestro, un membru al echipei care a efectuat acest studiu, de la Universitatea Vermont a precizat că, împreună cu echipa sa, a găsit similarităţi între comportamentul cuantic al găurilor negre şi cele ale heliului superfluid. Echipa dezvăluie că, „asemenea unei holografii, se pare că un volum tridimensional din spaţiu este în întregime codificat pe suprafaţa bidimensională a corpului. La fel ca în cazul găurilor negre”.

Echipa a analizat comportamentul heliului la temperatura extrem de mică de 2 grade Kelvin, adică două grade peste zero absolut. În acest punct, heliul se transformă din gaz în lichid cu vâscozitate zero, ceea ce îi permite să curgă fără să piardă energie cinetică. Acest lucru înseamnă că dacă pui lichidul într-un vas şi îl învârţi, se va învârti pentru totdeauna. De asemenea, este atât de ciudat încât are abilitatea de a curge în sus, contra sensului gravitaţiei, aşa cum arată video-ul de mai sus.

 

Acest model în cuantic (al codificării informaţiilor 3D pe o suprafaţă 2D) se găseşte în contradicţie cu modelul standard al fizicii, punându-i probleme lui Einstein; iar după câte se pare, odată cu această descoperire, problema este şi mai complexă decât se credea anterior, găsindu-se nu numai în spaţiul cosmic, ci şi în natură, în anumite condiţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cât de sus se pot înălţa baloanele cu heliu?

Descoperirea care dă peste cap principiile chimiei. Savanţii au creat un compus stabil din heliu. „Rezultatele au fost total neaşteptate”

Oamenii de ştiinţă spun stop petrecerilor cu baloane umplute cu heliu

Opt moduri ÎNFRICOŞĂTOARE prin care Pământul ar putea fi distrus

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase