Home » Lumea digitală » Un grup de medici a găsit o utilizare surprinzătoare pentru smartphone-urile vechi: intervenţiile chirurgicale pe creier

Un grup de medici a găsit o utilizare surprinzătoare pentru smartphone-urile vechi: intervenţiile chirurgicale pe creier

Un grup de medici a găsit o utilizare surprinzătoare pentru smartphone-urile vechi: intervenţiile chirurgicale pe creier
Publicat: 15.03.2018
În cele mai multe cazuri, ai dori ca doctorul care te operează pe creier să îşi lase telefonul deoparte în timpul procedurii. Nu şi în acest caz: o echipă de chirurgi din Brazilia a început să ataşeze vechi modele de iPhone la echipamentul chirurgical pentru a înlocui camerele mari şi scumpe şi monitoarele care sunt folosite în mod normal.

Smartphone-urile au făcut metodele chirurgicale „minim invazive” mai ieftine, mai eficiente şi mai uşor de învăţat pentru viitorii chirurgi. Metoda poate fi aplicată şi în ţările în care infrastructura nu poate susţine echipament medical costisitor, scrie Live Science.

„Scopul nostru iniţial este de a reduce preţul echipamentului neuroendoscopic”, a precizat co-autorul proiectului, Mauricio Mandel, doctor şi profesor la Universitatea São Paulo. „Am ajuns să creăm o nouă metodă mai intuitivă şi mai fluidă pentru realizarea acestor proceduri”.

Mandel şi colegii săi au testat camera de la smartphone într-o serie de intervenţii chirurgicale – proceduri care implicau perforarea nasului, gurii sau capului pacientului şi utilizarea unui endoscop (un tub lung şi flexibil) în incizie.

În mod normal, aceste proceduri necesită o cameră video în capătul endoscopului şi filmează interiorul capului pacientului. Video-ul este afişat pe un monitor amplasat lângă masa de operaţie. Astfel, chirurgii  se uită la monitor şi nu la capul pacientului.

În cadrul studiului, autorii au montat iPhone-urile (modelele 4, 5 şi 6) pe endoscopuri cu ajutorul unui adaptor special. Au efectuat acest tip de procedură pe 42 de pacienţi. Noua (vechea) tehnologie le-a permis medicilor să fie concentraţi pe pacienţi, uitându-se la ecranul telefonului şi nu la un monitor. Folosind Wi-Fi-ul din dotarea smartphone-urilor, chirurgii au transmis live imaginile pe care membrii echipei le puteau privi din afara salonului de operaţie.

Conform autorilor, toate cele 42 de operaţii au avut succes şi nu a apărut nicio complicaţie care putea să implice utilizarea smartphone-ului. Mai mult decât atât, doctorii au ales să nu mai revină la metoda tradiţională.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Trei intervenţii chirurgicale în premieră în medicina de la noi

Bine de ştiut: ceea ce mâncăm înainte de o operaţie chirurgicală ne-ar putea afecta şansele de vindecare

O tehnologie mai avansată nu aduce neapărat îmbunătăţiri: acesta este cazul roboţilor utilizaţi în operaţii

Muzica stimulează refacerea pacienţilor după intervenţii chirurgicale şi reduce durerile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase