Home » Lumea digitală » O nouă baterie ”negativă” ţi-ar putea permite să-ţi încarci telefonul doar o dată pe săptămână

O nouă baterie ”negativă” ţi-ar putea permite să-ţi încarci telefonul doar o dată pe săptămână

O nouă baterie ”negativă” ţi-ar putea permite să-ţi încarci telefonul doar o dată pe săptămână
Publicat: 10.12.2018
Timp de zeci de ani, fluorura a fost considerată un principal competitor al bateriilor cu litiu-ion. Deoarece trebuie adusă la o temperatură de 150 de grade Celsius, fluorura nu a reuşit până acum să devină o alternativă eficientă. Acest lucru se poate schimba, conform unui nou studiu.

Bateriile cu fluorură pot avea o densitate mai mare a energiei, ceea ce înseamnă că ar putea avea o autonomie mai mare, practic de opt ori mai mare decât cea a bateriilor utilizate în prezent”, afirmă cercetătorul Robert Grubbs din cadrul Caltech, ce a câştigat în 2005 Premiul Nobel pentru Chimie.

Conform Science Alert, acest lucru ar putea însemna că am putea pune la încărcat telefonul mobil doar o dată pe săptămână. De asemenea, în cazul navelor spaţiale, amplasarea unei cantităţi mai mari de energie într-o celulă mai mică reprezintă o scădere importantă a greutăţii navei.

„Pentru ca o baterie să dureze mai mult, ai nevoie de mai multe încărcări”, a declarat Simon Jones din cadrul NASA. Masa atomică suficient de mică a fluorurii a fost cea care a atras atenţia specialiştilor chiar din 1970. „Însă fluorura este dificil de prelucrat având în vedere cât de corozivă şi reactivă este”, a declarat Grubbd.

Pentru a schimba acest lucru, cercetătorii Caltech au utilizat solvent electrolitic numit bis(trifluoroetil)eter sau mai scurt BTFE. Specialiştii au descoperit că solventul a permis anionilor de fluorură să se mişte între electroni chiar şi la temperatura camerei. Echipa a realizat mai multe modele pentru a observa cum pot fi îmbunătăţite performanţele sale cu ajutorul aditivilor. Formula finală este stabilă şi permite o conductivitate mai mare, ce poate fi operaţională la diferite voltaje.

Prin combinarea fluidului cu cupru-trifluorură de lantan, cercetătorii au descoperit că este posibilă realizarea unei baterii pe bază de anioni, eficientă, ce poate fi reîncărcată şi descărcată fără a fi necesare 150 de grade Celsius.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bateria care se încarcă în doar un minut poate învinge Tesla în cursa pentru maşina ecologică a viitorului

Reuşita care ne va schimba viaţa: baterii de 30 de ori mai puternice, ce se încarcă de 1.000 de ori mai repede!

A fost descoperită bateria care ar putea rezista veşnic. Cum ne-ar putea schimba viaţa?

Cum să confecţionezi o baterie acasă. Nu e atât de complicat – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase