Home » Lumea digitală » Noul sistem de operare pentru PC, creat de Microsoft

Noul sistem de operare pentru PC, creat de Microsoft

Noul sistem de operare pentru PC, creat de Microsoft
Publicat: 01.03.2019
Încă de la lansarea lui Windows 8, Microsoft a încercat să ofere un sistem de operare orientat către dispozitive mobile mai puţin puternice, dar tentativele sale au eşuat lamentabil. Windows RT era mult prea limitat, iar Windows 10S impunea restricţii arbitrare, oferind chiar posibilitatea de ”upgrade” la versiunea standard. Se pare că Windows Lite OS va fi noul sistem de operare „uşor” al companiei, care va încerca să concureze direct cu alternativele Chrome OS şi iOS de pe computere de productivitate şi tablete.

La bază, Lite OS pare să fie o versiune de Windows 10 cu multe elemente lipsă, iar întreaga interfaţă a fost regândită pentru un mod de lucru simplificat. Primele detalii despre acesta sugerează că interfaţa va fi similară cu cea a lui Chrome OS, care însă este mai bine orientat spre laptop-uri decât spre tablete, după cum a demonstrat lansarea tabletei Pixel Slate de anul trecut.

În ceea ce priveşte aplicaţiile, acestea vor fi limitate la cele disponibile în Microsoft Store, atât în format UWP (Universal Windows Platform), cât şi cele în format PWA (Progressive Web Apps). Cele din urmă au crescut în popularitate în ultima perioadă, fiind într-un format web, similare cu cele de pe Chrome OS. Microsoft se va strădui să nu repete greşelile din trecut, oferind un File Manager şi suport pentru mai multe configuraţii hardware.

Acum că Windows 10 rulează fără probleme şi pe arhitectură ARM, Lite OS va fi construit încă de la început cu suport pentru astfel de procesoare, fără să limiteze dispozitivele bazate pe hardware x86 (precum procesoarele din gama Core M de la Intel). Planul este ca în timp să fie oferit şi suport pentru rularea de aplicaţii „Win32” în format .EXE.

Citeşte continuarea pe go4it.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase