Home » Lumea digitală » Europenii doresc un euro digital privat, sigur și ieftin

Europenii doresc un euro digital privat, sigur și ieftin

Europenii doresc un euro digital privat, sigur și ieftin
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 15.04.2021

Cetățenii zonei euro se așteaptă ca euro digital propus de Banca Centrală Europeană să fie privat, sigur și ieftin, a arătat miercuri un sondaj al BCE, citat de Reuters.

BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar pentru a completa bancnotele și monedele într-o încercare de a opri concurența venită din partea unor criptomonede precum bitcoin, tether și diem, propus de Facebook.

Un sondaj efectuat de BCE a arătat nevoia de confidențialitate la efectuarea plăților, o caracteristică cheie a numerarului pe care unii se tem că se vor pierde după trecerea la un mijloc electronic de plată, era prioritatea numărul unu atât pentru persoanele private, cât și pentru profesioniști.

„Ceea ce doresc cel mai mult respondenții de la un euro digital este confidențialitatea (43%), securitatea (18%), utilizabilitatea în toată zona euro (11%), absența costurilor suplimentare (9%) și utilizarea offline (8%)”, a declarat BCE a declarat într-un raport care prezintă rezultatele consultării sale.

Un euro digital ar oferi titularilor o creanță directă asupra BCE, făcându-l mai sigur decât un cont deținut la o bancă comercială sau un portofel digital.

Plafon pentru numărul de euro digital

Consultarea BCE a arătat că jumătate dintre respondenți erau în favoarea introducerii unui plafon pentru numărul de euro digital pe care fiecare cetățean îl poate deține sau a unei remunerații pe niveluri prin care soldurile peste un anumit prag sunt penalizate.

Două treimi dintre respondenți au spus că numerarul electronic ar trebui oferit de intermediarii din sectorul privat și integrat în sistemul de plăți existent, iar un sfert și-au dorit ca acesta să fie oferit ca un „card inteligent” sau o aplicație telefonică, astfel încât să poată fi cheltuit offline.

Având în vedere că proiectarea unui euro digital este încă într-un stadiu incipient, lansarea noilor mijloace de plată nu este așteptată în următorii patru din cinci ani.

Alte bănci centrale din întreaga lume lucrează, de asemenea, la proiecte similare, China rulând deja programe pilot.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase