Home » Lumea digitală » China a finalizat un program pilot pentru adoptarea unei monede digitale, de 20 de milioane de yuani digitali

China a finalizat un program pilot pentru adoptarea unei monede digitale, de 20 de milioane de yuani digitali

China a finalizat un program pilot pentru adoptarea unei monede digitale, de 20 de milioane de yuani digitali
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 29.12.2020

Banca Populară a Chinei a încheiat duminică al doilea program pilot pentru introducerea unei monede digitale, apropiindu-se de o lansare formală care ar face din China prima economie mondială majoră care adoptă un astfel de sistem, relatează Wall Street Journal.

Luna aceasta, autoritățile din orașul Suzhou din estul Chinei au distribuit 20 de milioane de yuani digitali, echivalentul a 3,1 milioane de dolari, rezidenților locali prin intermediul unei loterii. Fiecare dintre cei 100.000 de câștigători a primit 200 de yuani în noua monedă digitală, care puteau fi cheltuiți pentru achiziții online sau offline.

Experimentul Suzhou a inclus de două ori mai mulți rezidenți și de trei ori mai mulți comercianți decât un prim experiment, desfășurat în octombrie în orașul Shenzhen din sudul Chinei.

Autoritățile chineze au făcut echipă cu giganți tehnologici

La Suzhou a fost extins, de asemenea, și domeniul de aplicabilitate al programului pilot, prin testarea yuanului digital la magazinele online și prin introducerea unei metode de plată electronică care nu necesită o conexiune la internet.

Wang Ju, o rezidentă din Suzhou, în vârstă de 39 de ani, care a fost selectată pentru a participa la experimentul pilot, a fost impresionată de găsirea unei replici cu o culoare pastel a unei bancnote cu imaginea fondatorului statului Mao Zedong în aplicația sa de portofel digital, după ce a urmat instrucțiunile.

„Este uimitor”, a spus Wang, care a cheltuit toată criptomonedele alocate cumpărând suficient detergent pentru rufe pentru a menține hainele familiei curate timp de un an întreg. Wang Ju a ales să cheltuiască banii pe platforma de cumpărături online a JD.com, care oferea reduceri mari în timpul evenimentului anual de cumpărături „Double Twelve”, care a început pe 12 decembrie, potrivit Mediafax.

Autoritățile chineze au făcut echipă cu alți giganți tehnologici, inclusiv Meituan și Didi Chuxing Technology Co., pentru a testa utilizarea yuanului digital pentru servicii precum livrarea de alimente închirieiri de mașini.

20.000 de comenzi înregistrate în primele 24 de ore ale experimentului

Pentru a cumpăra tot detergentul, Wang Ju a trebuit să completeze cu cinci yuani din contul său de la Industrial & Commercial Bank of China Ltd, deoarece a depășit cei 200 de yuani pe care i-a primit de la banca centrală. „A mers fără probleme, ca și alte plăți online pe care le-am făcut”, a spus ea.

În primele 24 de ore ale experimentului Suzhou, JD.com a înregistrat aproape 20.000 de comenzi plătite în yuani digitali, a declarat compania luna aceasta.

Pe lângă testarea plății pe magazinele online, Suzhou a experimentat și funcția de plată offline a monedei digitale, o caracteristică promovată de oficiali pentru a diferenția noua platformă de serviciile de plăți electronice deja prezente în China.

Spre deosebire de plățile efectuate prin Alipay și WeChat Pay, funcția de plată offline a băncii centrale nu necesită o conexiune la internet, ceea ce ar putea facilita plățile în zonele cu un servicii de comunicații slabe, au spus oficialii. O scurtă atingere a dispozitivelor între consumator și furnizor poate procesa tranzacția.

Noua monedă digitală nu implică comisioane de tranzacție

Poate și mai atrăgător pentru mulți comercianți este faptul că noua monedă digitală oferită de banca centrală nu implică comisioane de tranzacție, spre deosebire de Alipay, WeChat Pay și băncile comerciale chineze.

Banca centrală a Chinei a declarat că a început să lucreze la moneda sa digitală – cunoscută sub numele de „monedă digitală / plată electronică” sau DC / EP – în 2014. Instituția a spus că noul yuan este o extensie digitală a banilor fizici, descriind scopul noii monede ca fiind acela de a înlocui o parte din numerarul aflat în circulație.

La fel ca în cazul platformelor comerciale de plată digitale existente din China, consumatorii trebuie mai întâi să descarce un portofel digital pe smartphone-urile lor, unde pot stoca bani și pot genera un cod QR care este apoi scanat pentru plată în timpul fiecărei tranzacții.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase