Home » Lumea digitală » Avertisment: mii de site-uri încearcă să fure datele utilizatorilor folosindu-se de pandemie

Avertisment: mii de site-uri încearcă să fure datele utilizatorilor folosindu-se de pandemie

Avertisment: mii de site-uri încearcă să fure datele utilizatorilor folosindu-se de pandemie
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 13.08.2021

Mii de site-uri încearcă să fure datele de identificare ale utilizatorilor folosindu-se de pandemie. Este concluzia la care au ajuns experții de la Kaspersky care în ultimul an au identificat peste 5.000 de site-uri web de phishing legate de pandemie.

Experții au analizat e-mail-urile spam și paginile concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, pentru a înțelege mai bine modul în care atacatorii cibernetici exploatează criza provocată de pandemie.

Specialiștii au aflat că ofertele false de plată și testele COVID-19 la preț redus sunt printre cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici. De asemenea, anunțurile legate de coduri QR false și certificatele de vaccinare necesare pentru acces la restaurante și evenimente publice sunt și ele folosite de infractori.

Potrivit experților în securitate cibernetică, activitățile de fraudă legate de pandemie au atins apogeul în martie. Cercetatorii au observat o ușoară scădere în iunie, înainte ca infractorii cibernetici să-și reintensifice eforturile.

Site-urile web de phishing, în creștere

În cursul acestei luni, cei de la Kaspersky au detectat și au blocat cu 14% mai multe site-uri web de phishing legate de pandemie decât în luna mai.

„În majoritatea schemelor de fraudă pe tema pandemiei, infractorii cibernetici urmăresc să obțină date despre utilizatori. Phishing-ul este adesea utilizat în acest scop: accesezi un link dintr-un anunț sau e-mail și ajungi pe o pagină unde ți se cere să introduci informații personale și detalii ale cardului bancar. Odată ce au aceste informații, atacatorii le pot folosi pentru a fura bani din conturile unei ținte. Dacă vedeți un mesaj suspect legat de pandemie, vă recomandăm să verificați întotdeauna dacă informațiile provin dintr-o sursă oficială și să nu transmiteți niciodată datele dumneavoastră personale site-urilor suspecte”, a explicat Alexey Marchenko, unul dintre experții Kaspersky.

Conform statisticii din martie 2020 până in iulie 2021, compania globală de securitate cibernetică a oprit peste un milion de încercări ale utilizatorilor de a vizita site-urile controlate de infractori.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase