Home » Lumea digitală » Test de cultură generală. Care este diferența dintre OLED și QLED?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre OLED și QLED?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre OLED și QLED?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.01.2023

Două tehnologii de televizoare fundamental diferite, QLED și OLED, au nume similare. Dacă vă cumpărați un televizor nou, veți dori să cunoașteți diferențele dintre acestea.

Cele mai bune televizoare anunță o supă alfanumerică de extra, cum ar fi HDR, 120Hz și HDMI 2.1, iar multe televizoare includ toate aceste caracteristici și multe altele, ceea ce face dificilă stabilirea diferenței.

Spre deosebire de restul acestor termeni tehnici pentru televizoare, QLED și OLED sunt, de fapt, fundamental diferite, chiar dacă sunt despărțite doar de o literă. Iar unul este mai bun decât celălalt.

În ultimii câțiva ani, Samsung și-a denumit televizoarele ,,QLED”. Linia sa QLED din 2022 include modelele Neo QLED cu rezoluție 4K și 8K. TCL produce, de asemenea, televizoare QLED, inclusiv excelenta serie 6, iar Amazon are chiar și un televizor Fire TV Omni QLED propriu.

QLED și OLED sunt, de fapt, fundamental diferite

Așadar, care este diferența dintre OLED și QLED? Vom începe cu imaginea și calitatea sa. OLED bate QLED de fiecare dată. Așadar, televizorul OLED stabilește un nivel ridicat pentru calitatea imaginii unui televizor din prezent.

OLED înseamnă ,,diodă organică emițătoare de lumină”. QLED (conform Samsung) înseamnă ,,quantum dot LED TV”. OLED este o tehnologie fundamental diferită de LCD, principalul tip de televizor. QLED este o variație a LED LCD, adăugând o peliculă de puncte cuantice la ,,sandwich-ul” LCD.

OLED este ,,emisiv”, ceea ce înseamnă că pixelii își emit propria lumină. QLED, la fel ca și LCD, este ,,transmisiv” în forma sa actuală și se bazează pe o iluminare de fundal cu LED-uri.

Un televizor QLED este doar un televizor LCD cu puncte cuantice. Principala concluzie este că QLED este mai aproape de vechiul LCD obișnuit decât de OLED.

Ce este punctul cuantic?

Punctele cuantice sunt molecule microscopice care, atunci când sunt lovite de lumină, emit propria lor lumină colorată diferit. În cazul televizoarelor QLED, punctele sunt conținute într-o peliculă, iar lumina care le lovește este furnizată de o iluminare de fundal cu LED-uri.

Această lumină trece apoi prin alte câteva straturi din interiorul televizorului, inclusiv un strat de cristale lichide (LCD), pentru a crea imaginea. Lumina de la sursa LED este transmisă prin aceste straturi către suprafața ecranului, motiv pentru care spunem că este ,,transmisivă”.

O privire asupra ,,sandvișului” de straturi dintr-un televizor LCD, în care o lumină de fundal cu LED străbate un strat de puncte cuantice (printre altele) și ajunge pe panoul LCD propriu-zis.

Un televizor OLED nu este nicidecum un televizor LCD

LCD este tehnologia dominantă în cazul televizoarelor cu panou plat și a fost pentru o lungă perioadă de timp. Este mai ieftină decât OLED, în special în cazul dimensiunilor mari, iar numeroși producători de panouri o pot fabrica.

Televizoarele OLED nu au nevoie de iluminare de fundal cu LED-uri, astfel încât, pe lângă avantajele legate de calitatea imaginii, pot deveni incredibil de subțiri, scrie Cnet.com.

OLED este diferit pentru că nu folosește o iluminare de fundal cu LED-uri pentru a produce lumină. În schimb, lumina este produsă de milioane de subpixeli OLED individuali.

Pixelii înșiși – punctele minuscule care compun imaginea – emit lumină, motiv pentru care se numește tehnologie de afișare ,,emisivă”. Această diferență duce la tot felul de efecte de calitate a imaginii, dintre care unele favorizează LCD (și QLED), dar cele mai multe favorizează OLED.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cât se mai uită tinerii la televizor? Rezultatele unui studiu recent

Risc mai mare de autism pentru bebeluși dacă se uită la televizor cel puțin 2 ore pe zi

Taste the TV, televizorul care imită aromele alimentelor și poate fi lins

Ce este un televizor QLED?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase