Home » Lumea digitală » Mănușa VR aduce un simț mai realist al atingerii în metavers

Mănușa VR aduce un simț mai realist al atingerii în metavers

Publicat: 22.01.2023

Cum ar fi dacă ai putea simți picăturile de ploaie sau o inimă care bate sau ai putea să te antrenezi la tir cu arcul competitiv, totul din confortul casei tale? Acest nivel de imersivitate ar putea aduce o nouă dimensiune pentru mediile virtuale, permițându-le utilizatorilor să experimenteze lumea imaginației cu un grad ridicat de realism. Pentru asta a fost creată mănușa VR.

O invenție recentă a unei echipe de cercetători de la National University of Singapore (NUS) promite să îmbunătățească substanțial simțul tactil al utilizatorului în realitatea virtuală (VR), cu scopul de a oferi o experiență mai autentică și mai captivantă în metavers.

Mănușa VR, numită HaptGlove, este o mănușă haptică nelegată și ușoară, care le oferă utilizatorilor senzații mult mai realiste atunci când interacționează cu un obiect virtual.

Mănușa VR care duce metaversul la un alt nivel

Deși conceptul de mănuși haptice nu este nou, tehnologiile actuale nu sunt capabile să le ofere utilizatorilor un simț realist al atingerii. De exemplu, modelele tipice de mănuși haptice de pe piață folosesc motoare cu vibrații, care nu au putut reproduce cu exactitate simțul tactil din lumea reală, cum ar fi simularea durității și forma unui obiect VR.

Alte mănuși haptice folosesc mecanisme pneumatice, care sunt dispozitive care generează o senzație de presiune, dar designul lor voluminos limitează foarte mult mișcarea utilizatorului, scrie Tech Xplore.

„Experiența mea cu VR și metavers a fost întotdeauna nesatisfăcătoare. VR nu ar trebui să fie doar o experiență vizuală și auditivă; ar trebui să prezinte capacitatea de a interacționa cu obiecte VR. Cu toate acestea, metodele actuale de a apăsa pe un panou virtual sau de a interacționa cu alt avatar duc lipsă de senzația de atingere pe care o trăim în lumea reală”, a spus profesorul Lim Chwee Teck, director al Institute for Health Innovation & Technology (iHealthtech) și lider al echipei de cercetare.

„Acest lucru m-a determinat să lucrez cu echipa mea pentru a dezvolta o mănușă haptică care să permită atingerea ‘fizică’ în lumea virtuală”, a completat el.

Cum funcționează mănușa?

Prof. Lim și echipa sa au dezvoltat HaptGlove, o mănușă haptică portabilă și extrem de flexibilă, care le permite utilizatorilor să aibă o atingere imersivă și o senzație a obiectelor VR cu un realism de neegalat în experiența VR.

HaptGlove încorporează controlul pneumatic ușor cu cea mai recentă tehnologie de detectare microfluidică dezvoltată de echipă pentru a-și reduce semnificativ dimensiunea și greutatea și nu necesită accesorii voluminoase.

„Designul unic al lui HaptGlove le permite utilizatorilor să interacționeze cu lumea virtuală în mod mai natural și mai realist, ceea ce le-ar oferi utilizatorilor senzații de neegalat pentru agrement sau competitive în VR”, a adăugat profesorul Lim.

Mănușa VR conține cinci perechi de module de feedback haptic, câte unul pentru fiecare deget. Modulele sunt controlate wireless pentru a detecta obiectul VR în termeni de formă, dimensiune și rigiditate.

Atunci când un utilizator își pune HaptGlove, poate simți contactul atunci când mâna avatarului atinge, apucă și manipulează un obiect VR. Acest lucru se realizează prin utilizarea unui indentor pneumatic microfluidic pentru a furniza presiune în timp real la vârful degetelor utilizatorului.

Mănușa poate simula și forma și rigiditatea (moale sau tare) obiectului pe care îl atinge avatarul, prin restrângerea pozițiilor degetelor utilizatorului. Acest lucru îi adaugă realism interacțiunii virtuale.

Mănușa VR a cercetătorilor este mult mai confortabilă decât opțiunile existente pe piață

Folosind software proprietar dezvoltat de echipa de cercetare NUS, HaptGlove realizează o întârziere vizual-haptică de mai puțin de 20 de milisecunde; aceasta este mai rapidă decât mănușile haptice convenționale, oferind o experiență de utilizare aproape în timp real.

Cel mai recent prototip al echipei NUS este, de asemenea, mai confortabil de purtat pentru utilizatori, având doar 250 de grame, mult mai puțin decât mănușile haptice disponibile în comerț, care cântăresc peste 450 de grame.

Prof. Lim și echipa sa au început să lucreze la HaptGlove în 2019 și au avut nevoie de doi ani pentru a dezvolta un prototip. Pentru a testa performanța HaptGlove, echipa a recrutat 20 de utilizatori care au purtat mănușa pentru a sorta patru bile de diferite rigidități în lumea virtuală.

Ce precizie are noua mănușă?

Pe lângă o precizie de peste 90% în îndeplinirea sarcinilor, utilizatorii au remarcat că HaptGlove a îmbunătățit semnificativ realismul în VR și a îmbunătățit experiența generală, în comparație cu dispozitivele care utilizează motoare cu vibrații.

Pe lângă jocuri, HaptGlove are aplicații utile în domeniile medicinei și educației, cum ar fi asistarea chirurgilor în pregătirea unei operații prin simularea unui mediu hiperrealist sau oferindu-le studenților o experiență de învățare practică prin simularea palpării diferitelor părți ale corpului.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre 4G, 5G și 6G?

AI-ul avocat te-ar putea scăpa de amenzi, dacă locuiești în SUA

Recrutorii sunt speriați de faptul că chatbotul ChatGPT poate acum aplica la joburi

Sfârșitul 3G e aici! Singurul operator din SUA care mai folosea tehnologia a renunțat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase