Home » Știință » Cum afectează fumul de țigară pielea doar prin simpla atingere?

Cum afectează fumul de țigară pielea doar prin simpla atingere?

Publicat: 15.06.2022

Se știe pe scară largă că fumul de țigară inhalat este dăunător pentru sănătate, inclusiv pentru piele. Acum, potrivit unui nou studiu, s-a descoperit că efectele pe care nicotina le poate avea asupra pielii noastre ar putea fi chiar mai rele decât am crezut.

Potrivit unei echipe de biologi de la UC Riverside, substanța cancerigenă nu trebuie să ajungă în plămâni sau chiar în uzul actual pentru a provoca leziuni.

Cercetările lor, detaliate într-un nou studiu publicat în revista Atmosphere, sugerează că riscăm să suferim leziuni ale pielii dacă intrăm în contact cu orice reziduuri încărcate cu nicotină pe care țigările și omologii lor electronici le lasă în urmă în doar 24 de ore.

„Am descoperit că, de fapt, contactul cutanat cu nicotina poate afecta vindecarea rănilor, poate crește susceptibilitatea la infecții ale pielii din cauza scăderii răspunsului imunitar și poate provoca stres oxidativ în celulele pielii”, a declarat Giovanna Pozeulos, proaspăt absolventă a UC Riverside și colaboratoare a studiului, într-un comunicat.

Efectele pe care nicotina le are asupra pielii, chiar mai rele decât s-a crezut

Studiul s-a concentrat în mod special pe pericolele cauzate de THS -care se referă la fumul care se depune și se lipește de suprafețele înconjurătoare – și de lichidul de țigară electronică vărsat.

Pentru a examina modul în care expunerea la nicotina din mediul înconjurător ar putea avea un impact asupra pielii umane, oamenii de știință au supus un model 3D al epidermei pielii la 24 de ore de expunere la nicotină, egală cu nivelurile de nicotină pe care le-ar putea găsi cineva într-un mediu contaminat cu THS. Doar o zi de expunere a dus la deteriorarea celulelor.

Dar există și vești bune. Expunerea pe termen scurt probabil că nu va provoca efecte de durată. Asta pentru că pielea noastră se regenerează în mod natural și se poate recupera în urma schimburilor provocate de THS. Pe de altă parte, expunerea pe termen lung la THS poate duce la adevărate probleme.

O singură zi de expunere a dus la deteriorarea celulelor

În acest scop, cercetătorii avertizează că, de fapt, copiii mici, cei cu afecțiuni cutanate preexistente și persoanele care lucrează în medii favorabile nicotinei sunt deosebit de vulnerabile la pericolele de acest tip.

„Expunerea la THS poate fi cronică pentru cineva care trăiește într-o gospodărie contaminată cu THS, ceea ce poate duce la o expunere cutanată persistentă”, a declarat Pozuelos, potrivit Futurism. „Vânzătorii și consumatorii care manipulează sau utilizează țigări electronice care conțin concentrații ridicate de nicotină ar putea, de asemenea, să devină foarte expuși.”

Aceste constatări nu reprezintă o surpriză uriașă, având în vedere tot ceea ce știm deja despre țigări.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Vești proaste pentru fumători! Țigările dublează riscul de apariție a insuficienței cardiace

Legalizarea canabisului a dus la scăderea consumului de alcool, analgezice și țigări

Noi cercetări arată că folosirea țigărilor electronice poate cauza „ceață cerebrală”

Ţigările eliberează substanţe în aer chiar şi după ce au fost stinse

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase