Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce există plumb în benzină?

De ce există plumb în benzină?

De ce există plumb în benzină?
Publicat: 10.06.2015
Benzina este un amestec de hidrocarburi. Acestea sunt substanţe compuse din hidrogen şi atomi de carbon.

 Benzina vândută sub formă de combustibil de motor este, de obicei, o mixtură de diferite hidrocarburi lichide. Aditivi speciali sunt amestecaţi cu benzina, pentru a o face să ardă mai bine.

La circa 21  de grade Celsius, benzina se transformă din lichid în vapor. În motorul unei maşini, benzina se amestecă cu aerul şi este stropită în interior. Căldura din motor transformă totul în vapori. O bujie declanşează, apoi, o scânteie care arde amestecul.

Uneori, amestecul din benzină poate fi aprins prea devreme. Atunci când se întâmplă asta, motorul produce un sunet similar ciocănitului. Există două feluri prin care se poate reduce ciocănitul motorului. Unul este să se folosească un tip de benzină care arde încet.

Cealaltă metodă este prin adăugarea unei substanţe chimice, care să încetinească arderea. Cea mai bună substanţă folosită în acest caz se numeşte tetraetil de plumb sau doar etil. De aceea se găseşte plumb în benzină.

Diferitele tipuri de benzină sunt clasificate în funcţie de ce şanse au să bată în motor. Ele sunt denumite după cifre octanice. O benzină cu un număr octanic mare va ciocni mai încet decât unul cu un număr mic.

Benzina cu o cifră octanică de peste 85 este considerată suficient de bună pentru majoritatea motoarelor moderne. Combustibilul pentru avioane are o cifră octanică de peste 115.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase