Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce este mai frig în vârful muntelui?

De ce este mai frig în vârful muntelui?

De ce este mai frig în vârful muntelui?
Publicat: 15.07.2015
Atmosfera noastră este segmentată în straturi, fiecare dintre ele având particularităţi proprii. Principalele straturi se numesc troposferă, atmosferă şi ionosferă. Împreună, ele formează o pătură groasă de câteva sute de kilometri.

 Troposfera se găseşte în partea de jos a atmosferei. Acolo trăiesc oamenii. Graniţa superioară a troposferei este la circa 11.000 de metri altitudine deasupra solului. Este stratul cel mai înalt la tropice şi cel mai jos la poli.

Instrumente transportate sus în baloane au arătat că temperaturile scad, în mod constant, în troposferă. Cu cât temperaturile ridicate intră în troposferă, cu atât scad. La fiecare 300 de metri, temperatura scade cu circa 2 grade Celsius.

Deci, atunci când ajungem la vârful unui munte, intrăm în troposferă. Un munte înalt de 1,5 kilometri poate fi cu 8 grade mai friguros în vârf decât la bază. Şi există piscuri înalte chiar şi de peste 8 kilometri!

Acolo chiar este frig. În partea superioară a troposferei, temperatura ajunge la aproape -60 de grade Celsius.

Aerul este întotdeauna cald aproape de suprafaţa pământului. Asta se întâmplă pentru că soarele încălzeşte pământul, care oferă căldură aerului. Soarele nu încălzeşte atmosfera direct.

În inosferă, stratul superior al pământului, aerul este foarte subţire, iar atomii şi moleculele primesc într-una radiaţii de la soare.

La 240 de kilometri deasura solului, temperaturile ajung şi la 1.650 de grade Celsius, în timpul zilei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase