Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De unde ştiu oamenii de ştiinţă că animalele nu disting culorile?

De unde ştiu oamenii de ştiinţă că animalele nu disting culorile?

Publicat: 21.08.2015
De unde ştiu oamenii de ştiinţă că animalele nu disting culorile?
Pentru a afla dacă animalele chiar disting culorile, savanţii au condus anumite experimente. Tot ce pot spune ei este că, pe baza rezultatelor acestor experimente, anumite animale nu pot vedea culorile.

Să luăm câinii, de exemplu. Câinii au putut fi dresaţi astfel încât să saliveze atunci când auzeau anumite note muzicale. Acest fapt a fost posibil pentru că, atunci când acele sunete se auzeau, câinii primeau mâncare. Apoi, acelaşi tip de experiment a fost făcut şi cu diferite culori. A fost imposibil pentru câini să distingă care culori erau semnale pentru mâncare. Concluzia: câinii nu percep culorile.

Un experiment similar a fost făcut şi cu pisici. S-a făcut o încercare de a dresa pisici diferite să vină la mâncare, ca răspuns la semnale cu şase culori diferite. Însă, pisicile au confundat întotdeauna culoarea lor cu nuanţa de gri pe care o vedeau. Deci, se crede că pisicile nu percep culorile.

Ştim că maimuţele şi gorilele pot distinge culorile, pentru că experimentele au dovedit-o. Ele au fost dresate să îşi caute mâncarea într-un dulap, având una dintre uşi pictată într-o anumită culoare. Nu au mers la uşi de alte culori, care nu aveau mâncare.

Însă, până şi oamenii de ştiinţă recunosc că dovezile care să arate că majoritatea animalelor nu pot distinge culorile nu sunt complete. Poate că alte experimente vor arăta ceea ce nu ştim deja despre animale. De exemplu, caii pot distinge culorile verde şi galben de orice nuanţă de gri şi între ele, potrivit unor experimente. Însă, ei nu pot recunoaşte roşul sau albastrul ca fiind culori.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase