Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Unde au apărut, pentru prima dată, câinii? VIDEO

Unde au apărut, pentru prima dată, câinii? VIDEO

Unde au apărut, pentru prima dată, câinii? VIDEO
Publicat: 19.12.2015
Câinii domestici sau Canis lupus familiaris, au populat toate continentele de pe planeta, iar cercetătorii nu pot conveni asupra originii şi evoluţiei lor.

Rezultatele diferitor  studii a ADN-ului canin au fost foarte diferite. Concluziile privind originea câinilor au variat începând cu zona europeană până la zona Asiei Centrale (aproape de Nepal sau Mongolia). Dar un element cheie lipsea din multele studii anterioare: şi anume câinii din partea de sud a Asiei de Est.

După secvenţierea genomilor a mai mult de 50 de lupi şi câini din întreaga lume, cercetătorii au conchis că originile câinilor domestici vin din Asia de Sud-Est.

 „În cazul în care câinii ar fi provenit din această regiune (partea de sud a Asiei de Est), atunci noi am mers pe o pistă greşită,” a declarat Peter Savolainen, cercetător la Institutul de Tehnologie KTH-Royal din Suedia.

Savolainen, împreună cu cercetătorul Ya-Ping Zhang, de la Institutul Kunming de Zoologie (China) şi cu o echipă internaţională de cercetători, au secvenţiat toate genoamele a 58 de membri ai familiei câine, Canidae. Printre animalele analizate au fost 10 lupi gri, 23 de câini indigeni din nordul şi sudul Asiei de Est, 4 câini dintr-un sat din Nigeria şi 19 exemplare din diferite rase din întreaga lume: Ogarul afgan, Siberian Husky şi Malamutul de Alaska, Chihuahua şi câinele peruvian fără păr, mastiful tibetan şi Sloughi – ogari din Africa de Nord.

Pentru multe organisme, originea lor geografică exlică diversitatea genetică. Echipa de cercetători a constatat că câinii din Asia de Sud-Est au un grad mult mai ridicat de diversitate genetică decât oricare dintre celelalte rase de câini studiate, ei, la rândul lor, au fost cel mai strâns legaţi de lupii gri. Asta înseamnă că, cel mai probabil, câinii domestici îşi au originea în Asia de Sud-Est. Iar o analiză genetică a populaţiei canine îi duce la un punct de pornire cu la aproximativ 33.000 de ani în urmă.

Echipa decercetători crede că, acum 15.000 de ani, un strămoş al câinilor a început migrarea din Sudul Chinei spre Orientul Mijlociu şi Africa. În Europa, aceştia au ajuns  cu aproximativ 10.000 de ani în urmă.

În timp ce dispersarea câinilor a fost dependentă şi de deciziile oamenilor, prima migrare a câinilor domestici din Asia de Sud-Est a fost, cel mai degrabă, iniţiată de câini. Ei au putut fi determinaţi de factori de mediu precum retragerea gheţarilor. Mai târziu, grupul de câini a călătorit spre est, spre nordul Chinei. Acolo, au întâlnit alţi câini care au migrat din Asia de Sud-Est, iar mai târziu aceste două grupuri s-au încrucişat şi s-au dus în cele două Americi.

Sursa: IFL Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase