Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cât de fierbinte este fulgerul?

Cât de fierbinte este fulgerul?

Cât de fierbinte este fulgerul?
Publicat: 23.10.2016
Fulgerul este unul dintre cele mai distructive fenomene ale naturii, dar cu toate legendele acumulate de-a lungul istoriei, ştim foarte puţine lucruri despre modul de manifestare al acestui fenomen, mai ales despre cum curentul care se descarcă în timpul unui tunet are legătură cu temperatura pe care o înregistrează în momentul în care atinge pământul.

Fulgerele provoacă mai mult de 15 miliarde de distrugeri în Statele Unite în fiecare an. O singură lovitură de fulger poate topi şi distruge un cablu de alimentare sau poate incendia o pădure, iar nivelul de căldură din componenţa acestuia joacă un rol esenţial în declanşarea acestor calamităţi.

Un cercetător din China, Xiangchao Li, a descoperit, alături de echipa sa, o legătură matematică între intensitatea curentului fulgerului şi temperatura din interiorul acestuia. Curentul degajat de către obiectele de uz casnic poate avea până la sute de amperi, iar curentul descărcat în timpul unui fulger emană în jur de 20.000-30.000 de amperi. Prin utilizarea unui sistem artificial, Li şi echipa sa au reuşit să creeze fulgere artificiale care conţineau între 5.000 şi 50.000 de amperi, iar temperatura rezultată a fost mai mare de 17.000 grade Fahrenheit, de două ori mai mare decât cea a suprafeţei soarelui. Acest studiu a creat o altă problemă: la o asemenea temperatură, un termometru normal s-ar distruge, sau chiar dacă ar rezista, nu ar putea înregistra temperatura. iar Li a fost capabil să măsoare temperatura prin măsurarea intensităţii luminii.

În momentul în care se va înţelege mult mai bine modul de funcţionare al acestui fenomen, oamenii de ştiinţă pot ajuta inginerii să creeze o infrastructură mult mai rezistentă în faţa fulgerelor.

Sursa: Live Science

Citeşte şi:

Unde lovesc fulgerele

Cele mai frumoase fulgere

Fulgerele ar fi putut contribui la formarea vietii

Locul în care se produc cele mai multe fulgere de pe Pământ: ”Au loc mii pe oră”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase