Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ziua învestirii preşedintelui Statelor Unite ale Americii este pe 20 ianuarie?

De ce ziua învestirii preşedintelui Statelor Unite ale Americii este pe 20 ianuarie?

De ce ziua învestirii preşedintelui Statelor Unite ale Americii este pe 20 ianuarie?
Publicat: 17.01.2017
În multe ţări liderii aleşi îşi ocupă funcţia în câteva sătămâni. Însă, în Statele Unite ale Americii pot trece peste 11 săptămâni de la alegeri până la ziua învestirii.

Congresul Confederaţiei a proclamat ca  ziua de 4 martie 1789 să fie utilizată pentru acomodarea noii guvernări stabilite de Constituţia Statelor Unite ale Americii. În acel timp, o iarnă puternică a întârziat învestirea în funcţie a preşedintelui George Washington cu opt săptămâni, astfel preşedintele şi vicepreşedintele şi-au preluat funcţia pe 4 martie, informează History.

Perioada de patru săptămâni a fost necesară în mare parte pentru că în acele vremuri adunarea şi numărarea voturilor era un proces îndelungat. 

Pauza a provocat şi probleme precum cea din timpul alegerilor din 1860, când şapte state au părăsit Uniunea în timpul marii ,,Secesiunii de iarnă”. În timp ce tehnologia a avansat, timpul necesar pentru numărarea voturilor a devenit mai scurt, iar rezultatele au ajuns în capitală mai rapid. Astfel al 20-lea amendament, care proclama ziua inaugurării pe 23 ianuarie, a fost schimbat şi a intrat în vigoare în octombrie 1933 – ziua învestirii fiind pe 20 ianuarie, iar prima întâlnire a noului congres având loc pe 3 ianuarie. Primul preşedinte american care a fost învestit la această dată a fost Franklin D. Roosevelt – 20 ianuarie 1937.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase