Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De unde provine aurul de pe Pământ?

De unde provine aurul de pe Pământ?

Publicat: 11.11.2017
De unde provine aurul de pe Pământ?
În timpul Big Bang-ului, doar trei elemente au fost sintetizate la un nivel major: 75% hidrogen, 25% heliu şi litiu. Desigur pe Pământ se regăsesc multe alte elemente, fier, siliciu, oxigen, platină şi altele.

Sistemul nostru Solar este probabil rezultatul unei generaţii anterioare de stele. Conform  Forbes, două stele ar fi explodat în supernove care conţineau cantităţi vaste de elemente grele ce au fost sintetizate şi apoi propagate în noul sistem stelar.

A fost propusă deoseori teoria conform căreia Soarele ar putea fi o stea ”de generaţia a doua”. Supernovele pot explica abundenţa multor elemente observate pe Pământ. Dar există unele, precum aurul sau platina, care nu se potrivesc cu teoria precedentă. În 16 octombrie cercetători de la LIGO au confirmat apariţia unei cantităţi mari de aur şi platină care are ca origine coliziunea dintre două stele neutronice. Aceste elemente sunt propagate cu o viteză mai mare decât cea a unei supernove. 

Astfel că propagarea elementelor grele din coliziunile stelare din trecut poate explica abundenţa elementelor existente pe Pământ.

Vă recomandăm să citiţi şi următoare articole: 

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase