Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce cauzează sindromul părului de nepieptănat?

Ce cauzează sindromul părului de nepieptănat?

Ce cauzează sindromul părului de nepieptănat?
Publicat: 16.06.2018
Sindromul părului de nepieptănat este o condiţie extrem de rară, raportată doar în 100 de cazuri din întreaga lume, făcând ca părul să pară „electrizat”. Unii susţin că şi Albert Einstein ar fi avut această condiţie, dar este doar o speculaţie.

La baza sindromului se află o condiţie genetică, iar cei cu aceasta au un păr lucios, uscat şi creţ, cu o culoare deschisă, de la blond la argintiu. De asemenea, părul stă desprins de scalp şi este dificil de pieptănat, scrie Live Science.

În ciuda atâtor de puţine cazuri raportate, „condiţia este mai des întâlnită decât se crede”, a precizat Regina Betz, profesor la Universitatea Bonn din Germania. Întrucât condiţia se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă, unii adulţi ar fi putut să o aibă în copilărie fără să ştie.

Conform lui Betz, nu există simptome cunoscute care să fie asociate cu condiţia.

Copiii cu acest sindrom nu au firul de păr circular, ci plat, triunghiular sau în formă de inimă, ca rezultat al mutaţiilor genetice. Gena care dă condiţia este recesivă, ceea ce înseamnă că un copil trebuie să o moştenească de la unul dintre părinţi.

Betz şi echipa sa au identificat trei astfel de gene care dau sindromul părului de nepieptănat: PADI3, TGM3 şi TCHH.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Gena călătorului: Cercetătorii au descoperit de ce unii oameni sunt mai aventuroşi

De ce părul de pe cap şi din barbă creşte permanent?

Dovada ştiinţifică că până acum ţi-ai spălat greşit părul. Cum trebuie îngrijit părul şi cât de des ar trebui spălat – FOTO

Ce am moştenit genetic de la strămoşul neanderthalian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase