Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce câinii husky au ochi albaştri?

De ce câinii husky au ochi albaştri?

De ce câinii husky au ochi albaştri?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.10.2018

Un nou studiu ADN efectuat pe mai mult de 6.000 de câini a scos la iveală că dublarea cromozomului 18 canin este strâns asociată cu ochii albaştri din câinii husky siberieni.

Cercetarea a fost publicată în noul număr al jurnalului PLOS Genetics de Adam Boyko, Aaron Sams şi colegii lor de la Embark Veterinary, companie din Statele Unite, scrie Science Daily.

Conform autorilor, acesta reprezintă cel mai amplu studiu asupra genomului canin de până astăzi.

Domeniul genomicii individuale dă posibilitatea descoperirilor genetice la o scară fără precedent prin realizarea legăturilor între bazele mari de date ale genomului cu informaţii asupra fenotipului oferite voluntar prin intermediul chestionarelor online.

O dublare genetică strâns asociată cu albastrul ochilor

Astfel, cercetătorii, au folosit date care cuprind 6.070 de câini testaţi genetic alături de contribuţia stăpânilor care au oferit informaţii despre fenotip cu ajutorul chestionarelor online şi a fotografiilor. Aceştia au găsit că cromozomul 18 era dublat lângă gena ALX4, care joacă un rol important în dezvoltarea ochiului la mamifere, fiind asociat strâns cu variaţia culorii ochilor, în principal la câinii husky siberieni. O copie era suficientă pentru a duce la ochi albaştri sau la heterocromie (un ochi albastru şi unul căprui). Totuşi, unii câini cu această mutaţie nu aveau ochi albaştri, deci sunt implicaţi şi alţi factori genetici sau de mediu.

Studiile viitoare ale mecanismului funcţional care stă la baza acestei asocieri vor putea duce la descoperirea unui nou mod prin care se formează ochii albaştri la mamifere.

„Folosind date genetice de la animalele de companie a clienţilor noştri, alături de culorile ochilor relatate de clienţi pentru aceiaşi câini, am descoperit o dublare genetică ce este strâns asociată cu albastrul ochilor”, a precizat Aaron J. Sams.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oamenii cu ochi albaştri au un singur lucru în comun

3 câini Husky au devenit cei mai buni prieteni cu o pisică pe care unul dintre ei a salvat-o de la moarte. FOTO+VIDEO

Un husky a scăpat din cuşcă şi a eliberat şi celelalte animale dintr-o clinică veterinară din China

Un cuplu şi-a lăsat câinele să le filmeze nunta. Rezultatul e impresionant – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase