Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Câte organe sunt în corpul uman?

Câte organe sunt în corpul uman?

Câte organe sunt în corpul uman?
Cercetătorii propun mai multe metodologii de numărare. Credit foto: Profimedia
Publicat: 18.10.2020

Cercetătorii propun mai multe metodologii de numărare.

Din cele mai vechi timpuri, omenirea a căutat să înțeleagă ce se află în interiorul organismelor noastre și cum funcționează. Egiptenii antici studiau organele umane în timp ce le îndepărtau pentru îmbălsămare, iar manuscrisele medicale găsite într-un mormânt antic chinezesc pot fi cele mai vechi scrieri anatomice despre corpul uman. Mii de ani mai târziu, știm câte organe există în corpul uman?

Organele sunt colecții de țesuturi care funcționează împreună pentru un scop comun, a explicat Lisa M. J. Lee, profesoară asociată a Departamentului de Biologie Celulară din cadrul Universității din Colorado SUA. „Fiecare organ oferă o funcție pentru performanța sau supraviețuirea umană”, spune ea, citată de Live Science.

Dar nu fiecare organ este necesar pentru supraviețuire. Doar cinci organe – creierul, inima, ficatul, cel puțin un rinichi și cel puțin un plămân sunt absolut esențiale pentru a trăi. Pierderea funcției totale a oricăruia dintre aceste organe vitale înseamnă moartea noastră. În mod remarcabil, corpul uman poate supraviețui fără multe alte organe sau prin înlocuirea unui organ care nu funcționează cu un dispozitiv medical.

Câte organe avem în corp? Depinde pe cine întrebi

Lee explică că deși nimeni nu știe de unde provine această estimare, numărul general acceptat este de 78 de organe. Această listă include organele vitale: limba, stomacul, tiroida, uretra, pancreasul, precum și multe alte organe simple sau perechi de organe. Oasele și dinții sunt numărate fiecare o singură dată.

În cazul comunității anatomiștilor, punctele de vedere diferă în ceea ce poate fi considerat ca organ. Un histolog precum dr. Lee, care studiază țesutul la nivel microscopic, poate avea o listă mai lungă de organe decât un anatomist, care studiază ceea ce este vizibil pentru ochiul fără ajutor instrumentelor. De exemplu, oamenii de știință au atras atenția presei în 2017 pentru etichetarea mezenterului, care atașează intestinele de peretele abdominal, ca organ.

Chiar dacă oamenii de știință au oferit noi dovezi pentru a-l numi organ, procesul nu a fost atât de controversat pe cât crede publicul. De asemenea, această situația a arătat că nu există niciun grup însărcinat cu stabilirea unui număr oficial de organele și de stabilire a unor criterii care să fie folosite pentru a determina un astfel de lucru.

Ce este un organ?

Plecând de la nivel microscopic, atunci când mai multe tipuri de țesuturi se unesc și funcționează împreună, structura respectivă este un organ, a spus ea. Lee ar putea considera o unghie sau structura care susține unghia drept un organ și să numere fiecare dinte ca un organ individual. „Aș considera fiecare os un organ și toate cele 206 de oase împreună sunt considerate un sistem de organe”.

Deoarece oasele sunt deja listate o dată pe lista celor 78, pentru a obține un număr al numărului total de organe folosind această definiție, trebuie doar să adăugați 205, pentru un total de 284 de organe.

Numărarea fiecărui dinte separat aduce lista la 315 de organe. De asemenea, multe alte organe sunt enumerate o singură dată, chiar dacă există multe dintre ele în tot corpul. De exemplu, ligamentele și tendoanele ar putea crește dramatic numărul total de organe atunci când sunt numărate individual. Acest joc este interminabil. Lista celor 78 numără nervii o singură dată, dar există câteva miliarde în interiorul nostru.

Citește și:

De ce arătăm atât de ciudat. Corpul uman este un miracol al evoluției, însă nu e veșnic

Corpul uman ”perfect” nu arată precum ni-l imaginăm

A fost creată camera care poate ”vedea” prin corpul uman fără a mai fi nevoie de razele X

Ce schimbări extraordinare produce în corpul uman o nouă dieta, într-o singură zi?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase