Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum apare alergia la metale?

Cum apare alergia la metale?

Publicat: 11.11.2023

Simptomele date de alergia la metale pot varia ca severitate, dar de ce apare aceasta? Iată un posibil răspuns.

De la bijuterii și ustensile de bucătărie și până la mânerele ușilor și unelte, metalele pot fi găsite într-o varietate de articole de zi cu zi, iar pentru unii oameni, expunerea la aceste obiecte poate declanșa o reacție alergică.

Ce este alergia la metale? Simptomele unei alergii la metale pot varia de la relativ benigne la unele care pot pune viața în pericol, având în vedere că alergia poate, în cazuri rare, duce la cedarea implanturilor chirurgicale care conțin metal, explică dr. Santhosh Kumar, alergolog la Children’s Hospital of Richmond at Virginia Commonwealth University (SUA).

Cu toate acestea, cel mai frecvent simptom al unei alergii la metale este dermatita de contact, o erupție cutanată cu mâncărime și umflare cauzată de contactul direct cu o substanță care declanșează alergii, potrivit unei analize din 2012 publicate în revista Dermatology Research and Practice.

Dovezile sugerează că aceste reacții sunt legate de faptul că metalele obișnuite care provoacă dermatită de contact, cum ar fi nichelul, cobaltul și cromul, nu au un set complet de electroni.

Cum apare alergia la metale?

Electronii din atomi orbitează în jurul unui nucleu și, pentru ca un atom să fie stabil, are nevoie de obicei de opt electroni pe calea orbitală care este cea mai îndepărtată de nucleu. Dar nichelul, de exemplu, are acolo doar doi electroni; eliminarea acelor doi electroni stabilizează atomul și îi conferă o sarcină pozitivă. Astfel, nichelul dintr-un colier sau un nasture al pantalonilor poate elimina în timp atomi de nichel încărcați, cunoscuți sub numele de ioni, iar aceștia interacționează cu pielea purtătorului.

Mai exact, ionii de nichel se fixează pe anumite proteine prezente în piele. Și pentru că aceste complexe metal-proteine sunt percepute de organism drept „străine”, ele declanșează un răspuns imunitar, potrivit resursei medicale StatPearls, citată de Live Science.

Prin expunerea prelungită și repetată la un metal, celulele imunitare pot deveni sensibilizate la acesta, dar nu este pe deplin înțeles de ce unii oameni experimentează această sensibilizare, în timp ce alții nu. Academia Americană de Pediatrie (AAP) observă că factorii genetici legați de sistemul imunitar și de bariera exterioară a pielii probabil joacă un rol. Factorii de mediu, cum ar fi dacă lucrați în mod regulat cu metale care pot declanșa alergii, pot crește, de asemenea, riscul, spune Clinica Mayo.

Simptomele unei astfel de alergii

Simptomele dermatitei de contact pot varia de la o erupție localizată până la o erupție cutanată pe întregul corp, iar severitatea erupției cutanate depinde în principal de cât de mult a fost pătrunsă sau deteriorată bariera cutanată de metalul în cauză. În ceea ce privește aspectul, dermatita de contact legată de metale „nu arată deloc diferit de multe alte erupții cutanate” și poate semăna foarte mult cu o eczemă sau o erupție cutanată dată de iedera otrăvitoare, a spus Kumar.

Dr. Raman Madan, dermatolog din New York și membru al Academiei Americane de Dermatologie, a descris aspectul unei erupții cutanate dată de alergia la metale ca fiind „roșie, solzoasă, cu crustă sau întunecată”, zona afectată prezentând adesea mâncărime, umflare și durere la atingere. Simptomele dermatitei de contact încep să apară imediat după expunere, iar dacă nu este tratată, erupția poate dura de la 12 ore la o lună, a spus el.

AAP observă, de asemenea, că simptomele pot apărea în doar 30 de minute de la expunerea la metale, dar Clinica Mayo adaugă că uneori acestea pot avea nevoie de ore sau chiar zile pentru a apărea.

Chiar și unele dispozitive medicale pot cauza alergia la metale

Persoanele cu alergii la metale pot dezvolta, de asemenea, dermatită sistemică de contact, care apare atunci când particulele de metal ajung la piele din fluxul sanguin, așa cum se poate întâmpla atunci când aceste particule sunt ingerate cu alimente sau medicamente. Dermatita sistemică de contact poate provoca o erupție cutanată la scară largă de culoare roz spre roșu, papule (umflături mici, solide pe piele) și eritrodermie exfoliativă, în care pielea devine inflamată și începe să se descuameze, conform analizei din 2012.

Persoanele cu alergii la metale pot avea, de asemenea, reacții la anumite implanturi chirurgicale, potrivit unei analize din 2015 publicată în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Diverse stimulatoare cardiace, dispozitive intrauterine, dinți artificiali și înlocuiri articulare sunt realizate folosind compozite metalice. Reacțiile la implanturi pot duce la durere localizată, umflare și mâncărime în apropierea locului implantului și inflamație cronică a palmelor și tălpilor. Acestea pot provoca chiar și o defecțiune a dispozitivului, adesea din cauza modificărilor dăunătoare ale țesuturilor din jur.

Aceste reacții pot apărea uneori la pacienții fără antecedente de alergie la metale, au remarcat autorii analizei, dar la persoanele diagnosticate anterior cu o alergie la metale, implanturile chirurgicale pot fi modificate pentru a minimiza riscul unei reacții.

Din fericire, reacțiile alergice la implanturile chirurgicale metalice sunt relativ rare, a subliniat Kumar.

Acest articol nu reprezintă sfaturi medicale.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost descoperită proteina care ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer

Sarcina produce modificări permanente în creierul femeilor

Un nou material ar putea reconecta nervii secționați

Medicii testează terapia genică pentru a vindeca un tip de surditate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase