Home » Maratoanele Descopera » Urzeala tronurilor - fictiune vs realitate » Povestea Castelului Doune – adevăratul Winterfell

Povestea Castelului Doune – adevăratul Winterfell

Publicat: 10.04.2014
Unul din primele locuri pe care le-au descoperit telespectatorii în serial a fost Winterfell, reşedinţa casei Stark şi locul din care şeful acesteia îşi conduce poporul. Castelul este situat în Nord, pe insula Westeros, şi este amplasat deasupra unor izvoare termale care menţin castelul încălzit chiar şi în cele mai cumplite ierni.

D.B. Weiss, unul dintre creatorii serialului Urzeala tronurilor, explică importanţa castelului: „Serialul începe în Winterfell, iar familia Stark reprezintă ancora primului sezon, astfel că proiectarea reşedinţei sale reprezenta o sarcină foarte importantă. Era dificil de realizat, pentru că trebuia să fie genul de loc din care să provină oameni ca aceia din familia Stark: solizi, de încredere, simpli şi severi. Dar voiam să fie totodată un loc unic, astfel că am filmat mai multe bucăţi din episodul pilot în Castelul Doune, o fortăreaţă medievală din Scoţia centrală. Este un loc uluitor, în care a fost filmată şi pelicula Monty Python and the Holy Grail”.

Locul ales de producătorii serialului Urzeala tronurilor este un castel medieval situat lângă satul Doune, ce a fost construit în secolul al XIII-lea. Castelul Doune a fost afectat de luptele din războaiele de independenţă scoţiene, fiind reconstruit în forma actuală în secolul al XIV-lea de Robert Stewart, Duce de Albany şi fiul regelui Robert al II-lea al Scoţiei. Robert Stewart a fost regent al Scoţiei între anii 1388 şi 1420, iar în această perioadă Doune a fost reşedinţă regală.

Castelul Doune    Castelul Doune

Castelul este poziţionat într-un loc strategic, la confluenţa râurilor Ardoch şi Teith, motiv pentru care a fost un loc important de-a lungul timpului. Arheologii au descoperit că acest sit a avut o importantă însemnătate militară încă din secolul I e.n., când a fost folosit de romani pentru a construi fortificaţii. Istoricii speculează că şi înainte de construirea castelului actual, în secolul al XIII-lea, situl găzduia alte fortificaţii. De altfel, numele Doune este derivat din cuvântul galez „dùn”, ce înseamnă fort.

Castelul Doune este poziţionat excelent din punct de vedere strategic, fiind aproape de centrul geografic al Scoţiei, la doar 8 kilometri de castelul Stirling. Locul pe care a fost ridicat Doune este perfect pentru apărare: solul coboară brusc în trei dintre laturile sale, iar în vest şi în est se găsesc râuri.

În Urzeala tronurilor, castelul Doune este vizibil cu ocazia marelui festin ce are loc atunci când soseşte în Winterfell regele Robert Baratheon. Totuşi, castelul Doune nu a fost singurul element din realitate folosit pentru a înfăţişa Winterfell. „Am dorit să introducem elemente şi influenţe diferite pentru a face ca Winterfell să arate veridic, dar totuşi să fie diferit de toate locurile din realitate pe care le-am văzut până acum”, a explicat D.B. Weiss.

Robbie Boake, responsabil cu coordonarea locaţiilor folosite în Urzeala tronurilor, descrie soluţia identificată: „Pentru a înfăţişa curtea şi pereţii exteriori ai fortăreţei Winterfell, am fost norocoşi să descoperim Castelul Ward, o proprietate din secolul al XVIII-lea deţinută de National Trust”.

Castelul Ward    Castelul Ward

Castelul Ward este situat în apropiere de satul Strangford din Irlanda de Nord, iar domeniul lui include 332 de hectare de grădină. „Am reuşit să amplasăm curtea centrală a Winterfell-ului în interiorul castelului Ward”, a explicat Robbie Boake.

Gemma Jackson, scenograful serialului, afirmă că „Doune a dat tonul, dar Winterfell a evoluat de la sezonul întâi la sezonul al doilea. Deoarece nu era practic să revenim în Scoţia pentru a filma serialul, am construit o replică exactă a sălii mare din Doune pe platoul din Belfast, unde a fost filmată cea mai mare parte a serialului, alături de alte scene ce înfăţişează interiorul cetăţii Winterfell”.

Jackson afirmă că „Winterfell este probabil locul din Urzeala tronurilor cu cele mai pronunţate nuanţe medievale. Am vrut, însă, ca exteriorul cetăţii să aibă o altă esenţă, iar în acest scop am încercat numeroase variante. Cred că în cele din urmă am reuşit să obţinem ceva original, un hibrid”.

D.B. Weiss, unul dintre creatorii serialului Urzeala tronurilor, afirmă că „inspiraţia Gemmei a fost de a combina designul mai multor tipuri de castele scoţiene şi englezeşti cu elemente din arhitectura scandinavă, inspirate mai ales de magnificele biserici de lemn din Norvegia şi Suedia”.

Fiecare castel din Nord are în interiorul său un „godswood”, un spaţiu cu mulţi copaci dedicat meditaţiei şi rugăciunilor către Vechii Zei ai Pădurii. În centrul acestuia se găseşte un „weirwood”, o specie de copac endemică în Westeros, ce joacă rolul de „copac inimă”. Acest copac este sacru în religia Vechilor Zei ai Pădurii, iar în trunchiul său este sculptat un chip, o imagine realizată de Copiii Pădurii, o rasă misterioasă despre care se crede că a locuit cândva demult în Westeros. Prin ochii sculptaţi curge seva roşie a copacului, dând senzaţia că trunchiul de weirwood plânge cu lacrimi de sânge.

Gemma Jackson explică cum au găsit arborele ce avea să înfăţişeze copacul sacru din Winterfell: „Primul pas pentru a crea un godswood în Winterfell a fost identificarea copacului perfect pentru a servi drept weirwood şi n-a fost deloc uşor. Sunt mulţi fagi în Irlanda de Nord, însă eu doream să găsesc altceva, un copac mai noduros. În cele din urmă, însă, am găsit un fag potrivit într-o locaţie diferită. Întreaga scenă a fost construită în jurul acestui copac interesant”.

În cele din urmă, acest castel fascinant are o soartă cruntă, cunoscută celor ce au urmărit seria Urzeala tronurilor: Theon Greyjoy, prinţ de Winterfell, este trădat de oamenii săi şi predat lui Ramsay Snow, care dă foc castelului şi îi omoară pe locuitorii săi.

Chiar dacă Winterfell nu mai este astfel prezent în universul Urzeala tronurilor, telespectatorii vor descoperi noi locuri interesante în cel de-al patrulea sezon al serialului. Pasionaţii au speculat pe tema locurilor ce urmează să fie dezvăluite în noul sezon, fiind siguri că printre acestea se va număra şi oraşul liber Braavos. De ce sunt convinşi fanii serialului că acest loc va fi decorul unor noi poveşti în noul sezon? Acolo se găseşte „Titanul din Braavos”, o statuie uriaşă a unui războinic ce ţine în braţe o sabie şi un scut care apare în una din secvenţele trailerul-ului ce anunţă cel de-al patrulea sezon:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase