Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit?

De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit?

De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit?
Publicat: 18.02.2018
Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, dar să fim sinceri, nu strică să ai bani, în condiţiile în care aceştia sunt văzuţi ca un mijloc pentru a satisface mici (sau mari) dorinţe. Un grup de cercetători de la Purdue University a dorit să vadă de câţi bani este nevoie pentru a fi mulţumit şi liniştit. Aceştia au venit cu o veste bună şi cu una rea: este nevoie de o sumă destul de mare pentru a fi fericit, dar există şi alte aspecte care trebuie luate în considerare atunci când vrem să fim fericiţi.

Andrew T. Jebb, împreună cu colegii săi, au analizat date de la Gallup World Poll, un chestionar internaţional care include mai mult de 1,7 milioane de indivizi din 164 de ţări, scrie Science Alert.

Atunci când au examinat răspunsurile participanţilor cu privire la răspunsuri despre satisfacţia vieţii, măsurând un parametru numit subjective well-being (SWB), sau „starea subiectivă de bine. Au descoperit că numărul magic pentru „saţietate a venitului” este un fenomen global, dar unul care variază în funcţie de ţară. De asemenea, au rezultat în funcţie de zonă. La noi, în estul Europei, satisfacţia vieţii costă circa 45.000 de dolari pe an, adică 170.000 de lei. Totuşi, pentru a fi fericit, se poate şi un număr mai mic. Acest lucru deoarece specialiştii au aflat un element extrem de important: există un plafon, care, odată trecut, duce la descreşterea SWB.

„Teoretic, nu veniturile mai mari duc la reducere SWB, ci la costurile asociate cu ele”, au precizat cercetătorii. „Veniturile mari vin de obicei alături de cereri mari (timp, volum de muncă, responsabilitate ş.a.) care pot limita oportunităţile pentru experienţe pozitive precum activităţile din timpul liber şi hobby-urile”.

Altfel spus, studiul arată că banii pot cumpăra fericirea doar dacă ai suficient de mult timp liber şi puţine griji pentru a te bucura de ei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O metodă puţin cunoscută dar EFICIENTĂ de a câştiga bani pe internet

O istorie a banilor, de la colţii de câine la conturile virtuale

Teoria fericirii propusă de Einstein este considerată un real succes

Cel mai important studiu efectuat pe tema fericirii: corpul uman dezvăluie ce ne trebuie pentru a fi cu adevărat împliniţi!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase