Home » Natură » Ce este mai valoros: aurul, cocaina sau cornul de rinocer?

Ce este mai valoros: aurul, cocaina sau cornul de rinocer?

Ce este mai valoros: aurul, cocaina sau cornul de rinocer?
Publicat: 19.05.2015
Rinocerul Javan este cu siguranţă una dintre cele mai rare mamifere care mai trăiesc pe pământ. La ora actuală mai există în jur de 44 de exemplare.

Viitorul pare sumbru pentru aceste animale, dar şi pentru celelalte patru specii de rinoceri care mai există, în special datorită valorii ridicate pe care o au cornurile acestor mamifere. Un corn de rinocer este mai valoros decât cocaina, aurul sau chiar diamantele.

”Fără o intervenţie radicală, erbivorele mari vor continua să dispară din numeroase regiuni, cu costuri ecologice, sociale şi economice enorme”, se arată într-un studiu publicat într-un jurnal de specialitate.

În prezent există un risc foarte ridicat ca în următorii 20 de ani să dispară iconicul elefant de savană sau rinocerul african. Acest lucru va pune în pericol habitatul acestor mamifere, în special pentru că elefanţii sunt, spre exemplu, ingineri de mediu naturali. Dacă ei dispar numeroase specii care se bazează ca el să împrăştie seminţele şi să cureţe pădurile vor dispărea la rândul lor.

Cercetătorii au identificat mai multe cauze pentru declinul acestor specii, una dintre acestea fiind crima organizată. Un kilogram de corn de rinocer valoarează pe piaţa neagră în jur de 65.000 de dolari. Braconajul este crezut a fi al treilea cel mai profitabil comerţ ilegal din lume, după traficul de droguri şi de arme.

Specialiştii estimează că efectivele de animale rumegătoare sunt de 3,6 miliarde. În ultimii 50 de ani, acestea au crescut anual cu circa 25 de milioane de exemplare, prea puţin dacă luăm în considerare faptul că 60 la sută dintre speciile de erbivore de peste 100 de kilograme sunt în pericol de dispariţie.

Sursă: IFLScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase