Home » Natură » Geologii au descoperit cel mai mare defect al Pământului. Este localizat în Cercul de Foc al Pacificului

Geologii au descoperit cel mai mare defect al Pământului. Este localizat în Cercul de Foc al Pacificului

Publicat: 03.12.2016
Pentru prima oară, cercetările au confirmat existenţa celui mai mare defect al Pământului, care este vizibil şi poate explica de ce un abis de 7,2 km s-a format în Oceanul Pacific.

Timp de secole, nu s-a ştiut nimic despre Webber Deep, o prăpastie aflată lângă Insulele Maluku din Indonezia, care a format cel mai adânc punct de pe Pământ, dar până acum, nimeni nu a putut să ofere o explicaţie pentru acest fenomen. Pentru a investiga acest aspect, geologii de la Universitatea Naţională din Australia, localizată în Canberra şi cei de la Universitatea Royal Holloway din Londra au analizat hărţi a fundului mării, care înfăţişează regiunea Mării Banda din Oceanul Pacific. Astfel, au descoperit că rocile care se află pe fundul mării prezintă sute de tăieturi paralele.

Simularea a ceea ce se află sub mare relevă faptul că o mare bucată de crustă, mai mare decât suprafaţa Belgiei, a fost, la un moment dat,  în urma unei spargeri majore, divizată în plăci oceanice pentru a forma o mare depresiune pe fundul apei. Se pare că, în spatele acestei descoperiri, se află, de fapt, cel mai mare defect al Pământului, care a fost numit Desprinderea de la Banda. Acest defect are o dimensiune de 60.000 de kilometri pătraţi.

Această descoperire le oferă geologilor posibilitatea de a prezice mişcările uneia dintre cele mai active zone tectonice din lume, Cercul de Foc al Pacificului, unde se află nu mai puţin de 452 de vulcani, care, la nivel mondial, reprezintă 75% din totalul vulcanilor de pe Pământ.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Asteroidul care a dus la extincţia dinozaurilor a găurit întreaga scoarţă terestră

Un volum foarte mare de apă, descoperit la mare adâncime sub scoarţa terestră

O nouă descoperire de proporţii: în scoarţa terestră stau ascunse cantităţi uriaşe de diamante

Descoperire neaşteptată despre interiorul planetei noastre. Ce s-ar putea afla la 600 de kilometri adâncime

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase