Prima pagină Natura

Un aisberg gigant este pe cale să se rupă din calota glaciară a Antarcticii. Fisura a crescut cu 18 km în aproape două săptămâni

Redactia Descopera.ro | 01.08.2017 | ● Vizualizări: 2036
Sursa pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Mai mulţi cercetători britanici au declarat pentru BBC că un aisberg gigant, de 50 de ori mai mare decât insula Manhattan din New York, este aproape de punctul de rupere din calota glaciară a Antarcticii.

 Oamenii de ştiinţă au precizat că acest lucru ar putea avea implicaţii în ceea ce priveşte creşterea nivelului mării, pe măsură ce gheţarii deversează în mare cantităţi uriaşe de apă îngheţată. Calota glaciară a Antarcticii este foarte groasă şi, fiind aşezată la margini, opreşte gheţării să înainteze în mare.
 
În ultimii 20 de ani, două bucăţi din calotă, numite Larsen A şi Larsen B, s-au rupt şi s-au prăbuşit, iar acum este a treia oară când se poate petrece acest fenomen, cu calota Larsen C. În luna decembrie s-a produs o fisură lungă şi adâncă în calota Larsen C, iar fisura a crescut cu 18 km în aproape două săptămâni.
 
Cercetătorii britanici avertizează că în câteva luni această crăpătură va crea un aisberg gigant, care va acoperi o suprafaţă de 5.000 de km pătraţi.
 
Sursa: Rfi
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Tag-uri: antarctica | insula | rupere | gigant