Home » Natură » Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ

Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ

Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ
Publicat: 22.01.2017
Deşertul Sahara, cea mai aridă zonă de pe glob la momentul actual, era acum 10.000 de ani printre cele mai umede.

Au fost nevoie de câteva mii de ani ca Sahara să se transforme dintr-o zonă umedă, plină cu păduri, lacuri şi râuri, în cel mai arid deşert de pe glob.

Perioada de acum 11.000 – 5.000 de ani este marcată de o cantitate mai mare de precipitaţii decât s-a crezut iniţial. Studiul prin care s-a descoperit acest lucru a fost realizat de geologul Jessica Tierney de la Universitatea Arizona din Tucson împreună cu echipa sa. Proiectul mai dezvăluie că aceste condiţii erau musonice, ceea ce înseamnă o cantitate de precipitaţii care varia anual de la 250 la 1.670 milimetri. Ca o comparaţie, media anuală de precipitaţii pe întreg teritoriul României este undeva la 600 mm anual. Lucrarea a fost publicată în Science Advance pe 18 ianuarie.

Studiile precedente au aproximat o cantitate de precipitaţii de până la 900 de milimetri. Comparativ cu aceste cercetări, care se bazau pe analizarea polenului, studiul echipei lui Tierney a măsurat concentraţia de carbon şi hidrogen din frunzele găsite în sedimentul oceanic de pe coasta de vest a Africii. Astfel au putut să reconstituie climatul Saharei în ultimii 25.000 de ani.

S-a constatat de asemenea că aridizarea zonei a început acum 8.000 – 7.000 de ani, doar ca să revină apoi la umiditatea ridicată. Acest lucru este dovedit şi de cercetările antropologice de până acum, care arată o părăsire a zonei acum 8.000 de ani.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pentru prima dată în ultimii 37 de ani, în Sahara a nins: ”Toată lumea a fost şocată, este un eveniment aşa rar” – FOTO

In Sahara “renasc” 80 de oaze

Sahara a devenit desert dupa o lunga tranzitie

Pe vremea când Sahara era verde şi roditoare…

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase