Prima pagină Natura

"Muntele lui Dumnezeu'', vulcanul care este pe punctul de a erupe. Ar putea pune în pericol trei situri arheologice extrem de importante

Oana Bujor 07.18.2017 | ● Vizualizări: 5209
Sursa: Wikimedia Commons     + zoom
Galerie foto (1)

Un vulcan activ din nord-estul Tanzaniei, cu denumirea Maasai sau ,,Muntele lui Dumnezeu'' prezintă semne ale unei erupţii iminente.

Vârful Ol Doinyo Lengai de 2.331 de metri este singurul vulcan activ care elimină lavă cu conţinut bogat de carbonat de calciu, informează National Geographic. Acest tip de lavă cu o densitate mult mai scăzută  curge mult mai rapid decât poate o persoană să alerge. 

Vulcanul este situat la 112 kilometri de oraşul Arusha, în proximitatea sa aflându-se unul dintre cele mai importante situri paleoantropologic din lume. Aici se află faimosul Olduvai Gorge, o colecţie de amprente ale picioarelor oamenilor care au trăit în zonă în urmă cu 3,6 milioane de ani. De asemenea în zonă există şi siturile Laetoli şi Engaro Sero. 

În general activitatea vulcanulu este subtilă, dar ocazional activitatea Muntelui lui Dumnezeu creşte dramatic. D. Sarah Stamps, geofizician din cadrul Virginiea Tech a colaborat cu autorităţile din zonă pentru a putea prezice momentul în care va avea loc următoarea mare erupţie. În iunie 2016 au fost instalaţi cinci senzori în jurul craterului Ol Doinyo Lengai pentru monitorizarea magmei. Pe 17 ianuarie 2017, unul dintre sistemele de monitorizare a prezentat modificări ale nivelului lavei. Conform datelor prelevate, Stamp şi echipa sa avertizează că în scurt timp poate avea loc o erupţie

,,Iminent în acest caz înseamnă, în orice secundă, în câteva săptămâni, câteva luni sau un an,'' a declarat Stamps. ,,Emisiile de cenuşă au crescut, de asemenea pot fi observate şi crăpături pe marginea conului pe partea vestică,'' a adăugat ea. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Tag-uri: munte | vulcan | erupţie | lavă