Home » Natura » Creşterea nivelului oceanelor a dus la dispariţia completă a opt insule din Pacific

Creşterea nivelului oceanelor a dus la dispariţia completă a opt insule din Pacific

Autor: Oana Bujor 09.11.2017
Creşterea nivelului oceanelor a dus la dispariţia completă a opt insule din Pacific
În urmă cu un an, cinci insule din Oceanul Pacific au dispărut. Insulele nu erau locuite, dar pe cele aflate în apropierea lor există locuitori. Însă acest fenomen pare să continue.

În cadrul unui nou studiu este dezvăluit faptul că alte insule din Micronezia sunt inundate de apele Oceanului Pacific.  

Patrick Nunn, profesor de georgrafie din cadrul University of the Sunshine Coast (Australia), a cercetat insulele din Micronezia şi a descoperit că o mare parte dintre acestea au fost curpinse de ape. Conform IFL Science, Nunn şi echipa sa au discutat cu localnicii, dar au analizat şi imaginile furnizate de sateliţi. 

”Exista o insulă faimoasă, Nahlapenlohd. În anul 1850 aici a avut loc o bătălie sângeroasă, în cadrul unor poveşti este susţinut că luptătorii s-au ascuns în spatele arborilor de cocos pentru a evita gloanţele. Dar în prezent nu mai este nici o urmă de nisip care să ateste existenţa insulei,” a declarat Nuun. 

Nuun consideră că dispariţia insulei s-a produs din cauza creşterii nivelului oceanelor. Majoritatea insulelor care nu au dispărut prezintă eroziuni puternice. Insula Nahtik s-a scufundat în proporţie de 70%, iar Ros în proporţie de 60%. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: