Home » Natură » Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este tărâmul special al Pământului care fascinează omenirea încă de la descoperirea ei. O rezervaţie are o întindere de patru ori mai mare ca România

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este tărâmul special al Pământului care fascinează omenirea încă de la descoperirea ei. O rezervaţie are o întindere de patru ori mai mare ca România

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este tărâmul special al Pământului care fascinează omenirea încă de la descoperirea ei. O rezervaţie are o întindere de patru ori mai mare ca România
Publicat: 10.02.2018
În afară de faptul că este cea mai întinsă insulă de pe Terra, Groenlanda are şi cea mai mică densitate a populaţiei umane, având doar 57.000 de locuitori. Chiar dacă este o regiune izolată şi care la prima vedere pare plictisitoare, realitatea este cu totul alta: Groenlanda este una dintre cele mai spectaculoase regiuni cu care planeta noastră ne delectează (şi sunt multe astfel de zone).

Populaţia este concentrată pe coastă vestică, singura regiune cu condiţii suficient de blânde pentru a susţine o comunitate umană.

Insula se află în nordul Oceanului Atlantic, între America şi Europa, având o suprafaţă totală de 2,17 milioane de kilometri pătraţi, adică aproximativ de 10 ori mai întinsă ca România. Doar 410.000 de kilometri (aproximativ de două ori suprafaţa României) sunt fără gheaţă. Astfel, calota glaciară acoperă 80% din suprafaţa Groenlandei, scrie Live Science.

Zonele de coastă sunt înalte, cel mai înalt vârf atinge 3.700 de metri al Muntelui Gunnbjørn.

Nordul Groenlandei, zona care se găseşte chiar în punctul polar, are pe timpul nopţii două luni de lumină continuă, pe timpul verii, sau de întuneric continuu, iarna.

Guvernul şi oamenii

Groenlanda ţine de Regatul Danemarcei, alături de Insulele Feroe şi Danemarca propriu-zisă. Are totuşi un guvern propriu cu atribuţii limitate, dar cu propriul parlament şi cu prim-ministru.

În jur de 12% din populaţie este daneză, iar restul de 88% sunt inuiţi, băştinaşii insulei.

O treime trăieşte în Nuuk, cel mai mare oraş şi capitala.

Istoria

Groenlanda a început să fie locuită acum 4.500 de ani, de populaţii care proveneau din Canada. Totuşi, aceştia au dispărut acum 3.000 de ani din motive necunoscute. Grupul Doreset, care le-a urmat, au avut aceeaşi soartă, existând din anul 600 î.e.n. până în anul 200 e.n.

În secolul al X-lea, cultura Thule, care a creat harpoane şi caiace, a înflorit pe insula din nordul Atlanticului. De asemenea, în secolul X, vikingii s-au stabilit în sudul Groenlandei. Erik Thorvaldsson (sau Erik cel Roşu) a fost exilat din Islanda pentru crimele tatălui său. În 982 a navigat spre vest, descoperind un tărâm cu văi verzi şi teren arabil. După patru ani, s-a întors în Islanda şi a numit insula ”green land”, de aici şi numele. Având în vedere că, acum 1.000 de ani, clima era mai blândă în Groenlanda, descrierea nu era departe de adevăr. În 986, a plecat din nou în Groenlanda, dar de data aceasta însoţit de 25 de vase, dintre care au ajuns doar 14. Vikingii au fondat Brattahlid şi alte două mici aşezări numite Vesterbygden şi Østerbygden.

În jurul anului 1.000, populaţia ajunsese deja la 3.000, cu 3 – 400 de ferme. Pentru 500 de ani, scandinavii au trăit alături de inuiţi.

Apoi, din motive încă necunoscute, în secolul al XV-lea, comunităţile stabilite de vikingi au dispărut, probabil din cauza condiţiilor climatice tot mai vitrege.

Europenii s-au întors în Groenlanda în 1721, iar Danemarca a făcut-o colonie în 1775. În 1953, o nouă constituţie daneză a făcut din Groenlanda o parte din Regatul Danemarcei, iar în 1979 Groenlanda a devenit stat în acest regat.

Climatul

Vara, în partea de nord a insulei, temperaturile sunt de zero grade. În Nuuk, cel mai populat oraş (şi care se află în sud), verile sunt reci, iar iernile se înregistrează temperaturi de câteva zeci de grade Celsius cu minus.

Fauna

Insula este bogată în faună, având urşi polari, cerbi, vulpi arctice, lupi arctici, vulturi şi alte animale. Sunt în jur de 235 de specii diferite de păsări, multe dintre acestea fiind migratoare.

Apele din jurul insulei au mai multe specii de balene, iar focile sunt des întâlnite în apă şi pe coastă, având o populaţie de circa două milioane.

De asemenea, Groelanda are cel mai mare parc naţional, cu o arie de 972.000 kilometri pătraţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Căldura din interiorul Pământului declanşează un fenomen ameninţător în Groenlanda

Experţii sunt îngrijoraţi: în Groenlanda, unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, are loc cel mai mare incendiu înregistrat vreodată

Dispare cea mai nordică dintre culturile planetei, cea a inugguiţilor din Groenlanda! (VIDEO)

Un sunet misterios din adâncul mării provoacă panică într-o parte a Canadei. Localnicii, disperaţi, au cerut ajutor militar

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase