Home » Natură » VIDEO fascinant din natură! Furnicile ”paramedici”, primele insecte ce îşi salvează şi tratează camarazii

VIDEO fascinant din natură! Furnicile ”paramedici”, primele insecte ce îşi salvează şi tratează camarazii

Publicat: 19.02.2018
VIDEO fascinant din natură! Furnicile ”paramedici”, primele insecte ce îşi salvează şi tratează camarazii
Megaponera analis, o specie de furnici din Africa subsaharariană, îşi cară camarazii înapoi în furnicar după fiecare raid pentru a le trata rănile.

După fiecare atac asupra coloniilor de termite, furnicile din specia Megaponera analis îşi cară înapoi în muşuroi ”soldaţii” răniţi. Conform National Geographic, ”îngrijitorii” menţin membrele rănite ale camarazilor într-o poziţie fixă, folosindu-şi mandibula şi membrele din faţă, apoi ling rănile celorlalte furnici chiar şi câte patru minute continuu pentru a se vindeca. 

”Nu credeam că furnicile au un mod atât de sofisticat de tratare a celor răniţi,” a declarat Erik T. Frank, specialist în ştiinţa furnicilor. 

Frank şi echipa sa din cadrul Universităţii din Wurzburg, Germania, a realizat un muşuroi artificial pentru a observa ce se întâmplă cu furnicile rănite după ce acestea sunt transportate sub pământ. Ei au putut observa că atunci când acestea ajung în muşuroi, furnicile examinează cu atenţie rănile camarazilor cu antenele. Acest tip de comportament s-a dovedit a fi însă vital. Aproximativ 80% dintre furnicile rănite au murit în 24 de ore dacă au fost ţinute într-un alt mediu, singure. Însă dacă au fost îngrijite chiar şi timp de o oră, 80% dintre ele au supravieţui. Frank consideră că saliva celorlalte furnici ”îngrijitoare” a ajutat la prevenirea infecţiilor.

În studiile anterioatre, Frank a descoperit că furnicile rănite eliberează un feromon care funcţionează ca un semnal de alarmă  ce alertează celelalte furnici că un ”camarad” a fost doborât. În cazul în care în preajma furnicii rănite nu se aflau ”îngrijitorii”, alţi camarazi veneau şi eliberau feromonul pentru ca semnalul să fie transmis mai departe. Însă acest comportament nu avea loc dacă furnica rănită nu mai putea fi salvată. Deşi în cazul exeperimentelor Frank a pulverizat mai mulţi feromoni pe furnica rănită grav fie celelalte furnici nu au ajutat-o fie chiar furnica rănită s-a zbătut pentru ca ”îngrijitorii” să abandoneze misiunea de salvare. 

Vă recomandăm să citiiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase