Home » Natură » Un mineral ce se formează la 700 de kilometri în interiorul Pământului a fost descoperit în premieră

Un mineral ce se formează la 700 de kilometri în interiorul Pământului a fost descoperit în premieră

Un  mineral ce se formează la 700 de kilometri în interiorul Pământului a fost descoperit în premieră
Publicat: 12.03.2018
Specialiştii au descoperit în premieră perovskit de silicat de calciu la suprafaţa Pământului. Deşi este al patrulea cel mai adundent mineral de pe Terra, nu a putut fi detectat anterior de către oameni deoarece atunci când se află la o adâncime mai mică de 600 de kilometri devine instabil.

Aşadar, cum a reuşit să supravieţuiască ascensiunii? Conform Science Alert, mineralul se afla într-o bucată mică dintr-un diamant. Piatra preţioasă a fost extrasă de la o adâncime mai mică de un kilometru dintr-o mină de diamante din Africa de Sud. 

”Nimeni nu a reuşit să menţină acest mineral stabil la suprafaţa Pământului. Singura modalitate prin care putea fi conservat era dacă acesta se afla în interiorul unui diamant,” a declarat geochimistul Graham Pearson din cadrul Universităţii din Alberta. 

Specialiştii au estimat că perovskitul de silicat de calciu se află într-un procent de 93% în mantaua inferioară a Pământului, până în acest punct aceasta fiind doar o ipoteză. Diamantul descoperit, ce are o circumferinţă de doar 0,031 de milimetri,  este de asemenea un specimen rar. Majoritatea diamantelor se formează la 150-200 de kilometri în adâncurile planetei. Dar diamantul descoperit recent s-ar fi format la 700 de kilometri adâncime, spun specialiştii. ”Diamantele sunt o modalitate unică prin care poţi observa ce se află în interiorul Pământului,” a declarat Pearson

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase