Home » Natură » O specie de primată până acum necunoscută, descoperită într-un mormânt din China vechi de 2.200 de ani

O specie de primată până acum necunoscută, descoperită într-un mormânt din China vechi de 2.200 de ani

O specie de primată până acum necunoscută, descoperită într-un mormânt din China vechi de 2.200 de ani
Publicat: 24.06.2018
Rămăşiţele conservate parţial ale unui gibon, descoperite în 2004 într-o excavaţie a unui mormânt vechi de 2.200 - 2.300 de ani din Provincia Shaanxi din China, au arătat acum că primata îngropată făcea parte dintr-un gen şi dintr-o specie care acum sunt extincte, este concluzia unui studiu detaliat asupra feţei şi dentiţiei animalului.

Echipa, condusă de Samuel Turvey, de la Institute of Zoology din cadrul Zoological Society of London, a publicat recent un articol în revista Science unde au descris specia nou-descoperită pe care au numit-o Junzi imperialis, scrie Science News.

Nu se poate spune cu exactitate când J. imperialis a dispărut, dar vânatul excesiv şi pierderea pădurilor cauzată de creşterea populaţiei umane au jucat probabil roluri importante în dispariţia speciei.

„Până la descoperirea lui J. imperialis, se credea că declinul populaţiilor de primate este un fenomen modern”, a precizat Turvey. „Realizăm acum că au existat probabil numeroase extincţii ale primatelor cauzate de om în trecut”.

Climatul era relativ stabil acum mai multe mii de ani, iar nicio dispariţie a vreunei vertebrate este asociată cu schimbările climatice în ultimii 10.000 de ani. Astfel, este o concluzie rezonabilă aceea că Junzi a dispărut ca rezultat al impactului uman”, a precizat Alejandra Ortiz, co-autoare a studiului de la Arizona State University din Tempe.

Conform indiciilor existente, mormântul a aparţinut bunicii primului împărat al Chinei, Qin Shihuang, care a dat ordinul construirii Marelui Zid Chinezesc şi a războinicilor din teracotă. În criptă au fost găsite 12 gropi cu rămăşiţe animale, inclusiv cele ale gibonului. În timpul regimului Qin şi a întregii istorii chinezeşti, gibonii erau considerate animale cu trăsături nobile, iar cei de la curtea imperială îi achiziţionau ca animale de companie. De asemenea, arta chineză antică include numeroase ilustrări ale gibonilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Şi gibonii vorbesc cu „accent”

60% din speciile de primate sunt în pericol de a fi pe cale de dispariţie. Care este principalul vinovat şi cum pot fi salvate

După o furtună puternică a ”plouat” cu fructe de mare într-un oraş din China

China doreşte să construiască cel mai puternic tunel de vânt hipersonic din lume

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase