Home » Natura » Cea mai mare fazanerie din ţară, cu amintiri din “epoca de aur”, luptă să obţină gloria de altădată

Cea mai mare fazanerie din ţară, cu amintiri din “epoca de aur”, luptă să obţină gloria de altădată

08.13.2018
Zecii de mii de fazani erau trimişi la export, înainte de Revoluţie, din fazaneria Gherghiţa, cea mai are din ţară. Şi cum pe vremuri era renumită pentru exemplarele sale, acum lucrătorii caută să atragă noi clienţi de peste hotare, astfel încât să recapete gloria de altădată.

Fazaneria Gherghiţa se află în judeţul Prahova. A fost înfiinţată în 1971. Se află pe teritoriul satului Curcubeu, comuna Balta Doamnei, la o distanţă de 45 km de Bucureşti şi 25 km de Ploieşti, scrie Mediafax.

Şeful unităţii, Dan Horia Constantin, spune că această crescătorie de fazani este o subunitate a Direcţiei Silvice Prahova, iar obiectul de activitate îl constituie creşterea şi valorificarea fazanului de vânătoare şi a celui de consum.

Constantin îşi aminteşte cum, înainte de Revoluţie, din cei 60.000 de fazani, aproape toţi erau pentru străinătate. Exporturile mergeau ca unse, iar clienţi fideli erau italienii, care luau păsările pentru popularea fondurilor de vânătoare.

“În anii până în Revoluţie, 80, poate 90 la sută din producţie mergea către export, clienţi tradiţionali erau italieni. Cu timpul, a scăzut şi interesul acestora pentru fazanul de vânătoare. Cert este că am avut ani şi mai grei. Constat în ultimul timp o revigorare a pieţii de fazani, în speţă fondurile de vântătoare din ţara noastră sunt interesate şi mă refer la fonduri de vântoare particulare”, a declarat şeful Fazaneriei Gheorghiţa.

Şi cum lucrătorii vor ca unitatea să aibă gloria de altădată, acum sunt în căutare de clienţi de peste hotare.

“Suntem în tratative cu un client libanez pentru achiziţia unei cantităţi destul de mari”, spune Dan Horia Constantin.

Fazaneria Gherghiţa este cea mai mare din ţară. Are acum un stoc de 21.000 de exemplare pentru care, zilnic, se folosesc 1500 de kilograme de cereale şi nutreţuri.

Un pui de fazan de 90-100 de zile costă aproximativ 30 de lei. Pentru că aici, carnea nu se vinde la kilogram.

“Suntem deschişi către orice cumpărător, începând de la cumpărarea unui fazan şi a mai multora. Acum, fazanul de 100 de zile variază undeva la 30 de lei bucata, în septembrie va fi în jur de 36 de lei, bucata, pentru octombrie 42 de lei, bucata. Noi producem şi vindem fazan la bucată, nu la kilogram, în funcţie de vârstă”, spune Constantin.

La rândul său, Adela Năstase, muncitor în cadrul unităţii, a declarat că fazanul are o carne gustoasă şi sănătoasă, fără colesterol.

“Sunt nişte păsări care necesită o creştere mai aparte, o îngrijire mai deosebită. De când îi scoatem din staţia de incubaţie, sunt luaţi şi duşi în halele de creştere unde avem câte 20 de boxe. Şi în fiecare boxă sunt instalaţii de încălzire. Sunt băgaţi câte 350 de puişori la boxă. Este o carne bună, sănătoasă, care nu conţine colestrerol. Se poate prepara orice, friptură, supa de fazan care este foarte gustoasă”, a declarat Năstase.

La ora actuală, în România mai sunt trei fazanerii, în Prahova, Giurgiu şi Timiş.