Home » Natură » De unde provine modelul pătat de pe blana girafelor şi care este rolul lui

De unde provine modelul pătat de pe blana girafelor şi care este rolul lui

De unde provine modelul pătat de pe blana girafelor şi care este rolul lui
Publicat: 07.10.2018
Modelul specific de pe blana celor mai înalte creaturi din Africa este transmis de la mamă la pui, sugerează un nou studiu.

Puii de girafă moştenesc petele de pe blană de la mamă, fiind similare cu al acesteia. Conform Science News, mărimea şi forma acestora poate influenţa şansele de supravieţuire ale girafelor, în sălbăticie. 

Girafele, la fel ca tigri, zebrele şi jaguari sunt acoperite de un anumit model ce ajută la reglarea temperaturii şi la camuflaj. Anterior, specialiştii au crezut că petele sau dungile de pe animale apar în zone aleatorii sau sunt influenţate de factorii de mediu. Însă specialistul Derek Lee din cadrul Universităţii Statului Pennsylvania a abordat o nouă ipoteză ce sugerează că modelul blănii acestor animale este moştenit de la mamă. Echipa a fotografiat timp de patru ani blana a 31 de girafe şi puii lor. 

Imaginile ce au fost analizate de un software i-au ajutat pe specialişti să compare modelul în cazul fiecărei perechi, în funcţie de 11 trăsături, inclusiv forma petelor, mărimea şi culoarea. Rotunjimea şi fineţea marginilor erau extrem de similare între mame şi pui, fapt ce sugerează că modelul blănii este moştenit. 

Specialiştii au determinat că puii cu petele cel mai puţin regulate, dar mari au cele mai mari şanse de supravieţuire în primul an viaţă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase