Home » Natură » Furnicile ce îşi decorează muşuroaiele cu capetele inamicilor – VIDEO

Furnicile ce îşi decorează muşuroaiele cu capetele inamicilor – VIDEO

Furnicile ce îşi decorează muşuroaiele cu capetele inamicilor – VIDEO
Publicat: 01.12.2018
De peste 60 de ani, cercetătorii ştiu că furnicile din specia Formica archboldi preferă să-şi decoreze muşuroiul cu capete sau carcase de capete ale furnicilor invadatoare din specia Odontomachus.

Fenomenul este bizar având în vedere că furnicile din specia Odontomachus au o mandibulă gigantică ce are o forţă extremă. Chiar şi aşa, după cum scrie Naţional Geographic, furnicile  Formica archboldi reuşesc să le omoare şi să le smulgă capul.

În cadrul unui nou studiu, publicat în jurnalul Insectes Sociaux, biologul Adrian Smith din cadrul Universităţii de Stat din Carolina de Nord a arătat că Formica archboldi îşi distrug invadatorii cu jeturi puternice şi eficiente de acid toxic. Acest comportament este ciudat , spune Smith, deoarece deşi majoritatea furnicilor din această specie ce deţin un organ ce elimină acid, îl utilizează ca o ultimă modalitate de apărare, însă specia din cadrul studiul utilizează capacitatea pentru atac.

 

Specialistul a descoperit că F. archboldi deţin un înveliş cerat ce miroase exact ca cel al furnicilor cu mandibulă puternică. Este ca şi cum leul ar mirosi ca o zebră, spune Smith. Specialistul susţine că furnicile de îşi decorează muşuroaiele cu capete au evoluat pentru a mirosi la fel ca cele din specia Odontomachus, deoarece cele din urmă nu sunt atacate de insecte parazit. „Nu există, însă, nicio dovadă a acestui lucru, este doar o speculaţie”, a declarat Smith.

În ciuda acestor supoziţii, faptul că ambele specii de furnici elimină acelaşi miros poate fi doar o pură întâmplare având în vedere că ambele tipuri se găsesc în aceleaşi zone. Informaţiile arată existenţa unei relaţii complexe de coevoluţie, ciar dacă nu o înţelegem foarte bine, mai spune Smith.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Furnicile pot fi transformate în super-soldaţi

VIDEO fascinant din natură! Furnicile ”paramedici”, primele insecte ce îşi salvează şi tratează camarazii

Adevărul despre furnici: până la 60% dintre ele sunt „leneşe” şi nu fac nimic

Modul UIMITOR prin care furnicile îşi ajută membri din muşuroi atunci când aceştia sunt răniţi în luptele cu alte insecte

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase