Home » Natură » ”Laptele de păianjen”, substanţa pe care unele arahnide o utilizează pentru a-şi hrăni puii

”Laptele de păianjen”, substanţa pe care unele arahnide o utilizează pentru a-şi hrăni puii

”Laptele de păianjen”, substanţa pe care unele arahnide o utilizează pentru a-şi hrăni puii
Publicat: 04.12.2018
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au descris existenţa unui comportment asemănător cu cel al mamiferelor la femelele de păianjen săritor.

Cercetătorii din Singapore au observat pentru prima dată că puii păianjenului săritor rămân alături de mamă în cuib timp de aproximativ trei săptămâni după naştere. Conform Tech Times, în tot acest timp nici mama şi nici puii nu părăsesc cuibul, chiar şi aşa ei îşi cvadruplează mărimea în această perioadă.

Specialiştii au determinat că puii de păianjen tind să crească în continuare datorită „laptelui de păianjen” pe care îl furnizează mama. În prima săptămână mama secretă un „lapte” din canalul de naştere pe care îl amplasează pe pereţii cuibului pentru ca puii să-l consume. La scurt timp aceştia încep să se alinieze la canalul mamei pentru a se hrăni direct. Straniu este cî pui îşi suplimentează aportul de hrană cu laptele mamei chiar şi după ce sunt capabili să vâneze în afara  cuibului.

Atunci când cercetătorii au astupat canalul mamei pentru a opri distribuirea laptelui, toţi puii au murit în aproximativ 20 de zile. Acelaşi efect a fost observat când mama a fost îndepărtată din cuib.

Ce este laptele de păianjen?

În urma testelor specialiştii au descoperit că, deşi nu conţine o cantitate mare de grăsimi sau zaharuri, conţine de patru ori mai multă proteină decât laptele de vacă. Conform ipotezei cercetătorilor acest lapte ar putea fi chiar ouăle lichifiate ce trec prin canalul naşterii.

Vă recomandpm să citiţi şi următoarele articole:

15 lucruri fascinante despre păianjeni pe care probabil nu le ştiai. Cum arată „devoratorul de păsări”

”Petrecerea” păianjenilor: în Grecia există o pânză de păianjen care se întinde peste mai mult de 300 de metri – GALERIE FOTO

Un istoric de arta a creat un sal din matase de paianjen

Cercetătorii au dresat un păianjen să sară la comandă pentru a crea noi tipuri de roboţi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase