Home » Natură » Molecule de apă din Mica Glaciaţiune au fost descoperite în adâncurile Pacificului

Molecule de apă din Mica Glaciaţiune au fost descoperite în adâncurile Pacificului

Publicat: 09.01.2019
În urmă cu aproximativ 700 de ani, înainte ca omenirea să pompeze dioxid de carbon în atmosferă, temperaturile de pe Pământ au scăzut în cadrul unui fenomen cunoscut ca Mica Eră Glaciară.

O nouă cercetare arată că, în adâncurile Pacificului, se află şi în prezent rămăşiţe ale acestei perioade friguroase. Conform Live Science, la aproximativ 2 kilometri adâncime, apa Pacificului devine mai rece precum cea ce se afla la suprafaţă în timpul Micii Glaciaţiuni.

Aceste temperaturi din trecut sunt importante pentru climatul din prezent deoarece capacitatea oceanului de a reţine căldura influenţează atmosfera, afirmă cercetătorul studiului Jake Gebbie, oceanograf din cadrul Institutului pentru Oceanografie Woods Hole din Massachusetts.

Studiul arată că, în ultimii 125 de ani, adâncurile oceanului Atlantic s-au încălzit, în timp ce Pacificul prezintă o tendinţă de răcire în perioada secolului XX, la adâncimi de aproximativ 1,8-2,6 kilometri. Temperatura apei din adâncurile Pacificului este cuprinsă între 0,02-0,036 grade Celsius, susţin specialiştii. Aceste date sunt preliminarii, susţine Gebbie, iar specialiştii doresc să analizeze, în detaliu, datele pentru a obţine temperaturi mai precise.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ultima Era Glaciara s-a instalat in numai sase luni

Ne va lovi o „Mini Eră Glaciară” în deceniile următoare? Un profesor britanic a făcut o descoperire îngrijorătoare

Noua Era Glaciara: Pamantul ca un bulgare de nea

Terra va intra într-o Mică Eră Glaciară în următorul deceniu, susţin 3 studii recente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase