Home » Natură » Creatura ce a ucis uriaşul Megalodon s-ar putea afla încă în oceanele din prezent

Creatura ce a ucis uriaşul Megalodon s-ar putea afla încă în oceanele din prezent

Creatura ce a ucis uriaşul Megalodon s-ar putea afla încă în oceanele din prezent
Publicat: 21.02.2019
Timp de 20 milioane de ani, oceanele lumii au fost dominate de rechini uriaşi denumiţi „Megalodoni”. Apoi prădătorii de peste 18 metri lungime au dispărut, fără nicio explicaţie.

Un nou studiu realizat asupra fosilelor arată că uriaşele creaturi marine au fost ucise de către marele rechin alb (Carcharodon carcharias), ce există şi în prezent.

Cercetările anterioare arată că Megalodonul a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani în timpul unei extincţii masive a multiple creaturi marine, scrie Science Alert. Aceasta ar fi fost provocată de o supernovă ce a ar fi declanşat schimbări climatice severe şi modificări ale biodiversităţii. După reanalizarea fosilelor de Megalodon descoperite pe coasta vestică a Americii de Nord, specialiştii au descoperit că mare parte dintre ele au fost identificate şi datate greşit. Conform calculelor, Megalodonul a dispărut cu un milion de ani mai devreme decât se credea anterior.

„Anterior, se credea că dispariţia lui Megalodon este asociată extincţiei masive a animalelor marine, dar acum ştim că cele două nu sunt asociate”, a explicat autorul studiului, Robert Boessenecker, paleontolog din cadrul Colegiului din Charleston, Carolina de Sud.

Echipa sugerează că dispariţia uriaşului marin ar fi avut loc în timpul apariţiei rechinului alb. Acesta ar fi apărut pe Pământ în urmă cu şase milioane de ani, fiind confirmat iniţal în Pacific. Două milioane de ani mai târziu, aceşti prădători reuşeau să se răspândească pe întregul glob. Atunci când populaţia de rechini albi a crescut, aceştia au intrat în competiţia pentru hrană cu Megalodonul. „Considerăm că într-o perioadă scurtă de timp marele rechin alb s-a răspândit pe întregul glob şi a dus la dispariţia Megalodonului”, afirmă Boessenecker.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un dinte al uriaşului rechin Megalodon a fost furat

O nouă specie de rechin preistoric uriaş a fost descoperită. Era o adevărată ”maşinărie de ucis”

Un rechin preistoric cu dinţii ce au forma ”navelor spaţiale” a fost descoperit în albia unui râu străvechi

Megalodon – Monstrul total din adancuri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase