Home » Natura » Tot ce trebuie ştiut despre urşii panda giganţi, unele dintre cele mai emblematice animale ale naturii

Tot ce trebuie ştiut despre urşii panda giganţi, unele dintre cele mai emblematice animale ale naturii

Alexandru Voiculescu 05.04.2019
Tot ce trebuie ştiut despre urşii panda giganţi, unele dintre cele mai emblematice animale ale naturii
Panda giganţi, urşi nativi în China, sunt consideraţi o comoară naţională. În ciuda statutului special, populaţiile de Ailuropoda melanuleuca sunt vulnerabile: mai puţin de 1.900 trăiesc însălbăticie, conform celor de la Smithsonian National Zoo. Circa 300 trăiesc în grădini zoologice în întreaga lume.

Timp de mai mulţi ani, savanţii se întrebau dacă panda este o specie de urs, raton sau ceva diferit. Dar mai multe studii genetice au arătat că aceştia sunt un tip de urs. Panda giganţi se deosebesc de alţi urşi panda după dimensiunea mare şi blana alb şi negru (dar, colocvial, sunt numiţi şi simplu urşi panda). Aceasta oferă camuflaj, aceştia fiind aproape invizibili în pădurile pline cu bambuşi, scrie Live Science.

Dimensiune, habitat şi dietă

Aceştia au o înălţime de 70-80 de centimetri şi o lungime de 1,2-1,5 metri şi pot cântări până la 125 de kilograme. Dimensiunea lor este similară cu cea a ursului negru american.

În sălbăticie, urşii panda giganţi sunt găsiţi doar în regiunile muntoase izolate din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi şi Gansu. În această zonă, la o altitudine între 1.500 şi 3.000 de metri, se află pădurile de bambuşi unde se găseşte această specie. Urşii îşi fac bârlogul din butucii de conifere găsiţi în pădure.

Apetitul unui panda pentru bambuşi este insaţiabil. Mănâncă 12 ore pe zi, ceea ce înseamnă 12,5 kg de bambus în fiecare zi. Chiar au un os special care iese din încheietura mâinilor superioare. Acest „pseudo-deget” îi ajută la manipularea bambusului.

Bambuşii au puţini nutrienţi, de aceea urşii panda trebuie să consume foarte mult. Aceştia caută în special vlăstarii tineri, care sunt mai bogaţi în nutrienţi, inclusiv calciu, azot şi fosfor.

Câteodată nu există suficient bambus pentru a susţine aceste animale, astfel că urşii panda vor mai consuma şi rozătoare, peşte insecte sau păsări.

Viaţa ursului panda gigant

În cea mai mare parte a timpului, urşii panda sunt singuratici. Le displace atât de mult să fie în jurul semenilor încât au un simţ dezvoltat al mirosului care le permite să ştie atunci când un alt panda este aproape pentru a-l evita. Dacă vin în contact unul cu altul, se vor ataca până când unul va pleca.

În medie, un teritoriu al unui panda este de circa 5 kilometri. Pentru a-şi marca teritoriul, urşii secretă un miros într-o glandă de sub coadă. Animalele pot spune sexul, vârsta, condiţia reproductivă, statutul social şi mai mult doar mirosind acest marker.

Singura situaţie când urşii panda giganţi se caută este în sezonul de împerechere. Masculii îşi vor simţi simţul olfactiv dezvoltat pentru a mirosi femela pregătită să se împerecheze. Femelele se împerechează o dată la 2-3 ani.

Perioada de gestaţie medie este de 135 de zile, dar variază mult, între 100 şi 185 de zile. Femelele dau naştere la unul sau doi pui (deşi al doilea de obicei nu supravieţuieşte) care cântăresc doar 85-142 de grame. Aceştia sunt complet orbi timp de 50-60 de zile şi încep să meargă, cât de cât, după 10 săptămâni de viaţă.

Puii încep să mănânce bambuşi la vârsta de 7-9 luni şi continuă să fie îngrijiţi până la 18 luni, când puiul este lăsat să se descurce singur. Femelele ating maturitatea la 4-5 ani, iar masculii la 6-7 ani.

Aceşti urşi sunt cunoscuţi pentru dispoziţia lor curioasă şi jucăuşă. În captivitate, sunt observaţi deseori cum se joacă cu diferite obiecte. De asemenea, sunt cei mai vocali dintre toate speciile de urşi, fiind capabili să scoată o varietate de sunete.

Conservarea

IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) a inclus urşii panda giganţi în categoria de vulnerabil. Aceasta este o îmbunătăţire comparativ cu statului acestora în anii ’80, când erau listaţi ca rari de IUCN. La ultimul recensământ, populaţia de urşi panda giganţi părea că se află în creştere.

În China, există 67 de rezervaţii care protejează circa două treimi de panda giganţi din sălbăticie şi mai mult de jumătate din habitatul acestora, conform WWF.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Lăsat nesupravegheat, un urs panda pe cale de dispariţie a oferit un adevărat spectacol. Imaginile fac senzaţie pe Internet

Mitomanie în lumea animală: o ursoaică panda a mimat o sarcină pentru a primi mai multă hrană!

Doi pui de panda uriaş, de la o grădină zoologică din Atlanta, sunt în realitate femele

Primii paşi făcuţi de un pui panda – VIDEO

Cele mai noi articole
Inginerii proiectează un robot autonom care poate deschide ușile și poate găsi cea mai apropiată priză
Inginerii proiectează un robot autonom care poate deschide ușile și poate găsi cea mai apropiată priză
Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși
Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși
O companie anunță că poate transforma deșeurile din plastic în petrol de calitate înaltă
O companie anunță că poate transforma deșeurile din plastic în petrol de calitate înaltă
Metaverse: 5 lucruri de știut și ce ar putea însemna pentru tine
Metaverse: 5 lucruri de știut și ce ar putea însemna pentru tine
Uimitor! Un nou medicament a vindecat paralizia unor șoareci cu leziuni ale măduvei spinării
Uimitor! Un nou medicament a vindecat paralizia unor șoareci cu leziuni ale măduvei spinării
Noi descoperiri remarcabile în orașul antic Aizanoi, din Turcia
Noi descoperiri remarcabile în orașul antic Aizanoi, din Turcia
Unity Software va cumpăra studioul de efecte speciale Weta Digital. La cât ajunge achiziția
Unity Software va cumpăra studioul de efecte speciale Weta Digital. La cât ajunge achiziția
Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice
Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice
Orașul New York își ia adio de la unul dintre cele mai emblematice produse ale sale
Orașul New York își ia adio de la unul dintre cele mai emblematice produse ale sale
Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel
Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel
Crima brutală care a inspirat serialul „Twin Peaks”, nerezolvată după mai bine de un secol
Crima brutală care a inspirat serialul „Twin Peaks”, nerezolvată după mai bine de un secol
Explicația incredibilă oferită de Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, pentru rezultatele eronate ale companiei
Explicația incredibilă oferită de Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, pentru rezultatele eronate ale companiei
Târgul de Crăciun de la Sibiu se deschide în 26 noiembrie. Cum se va face accesul?
Târgul de Crăciun de la Sibiu se deschide în 26 noiembrie. Cum se va face accesul?
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Mașinile electrice și hibride au o cotă de piață de două ori mai mare față de cea din urmă cu 6 luni
Mașinile electrice și hibride au o cotă de piață de două ori mai mare față de cea din urmă cu 6 luni
Olanda impune restricții din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Olanda impune restricții din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Criza de semiconductori ar putea aduce mari dezamăgiri de Crăciun. Cumpărătorii, sfătuiți să se grăbească
Criza de semiconductori ar putea aduce mari dezamăgiri de Crăciun. Cumpărătorii, sfătuiți să se grăbească
Guvernul Statelor Unite a interzis mai multe NFT-uri și a aplicat sancțiuni internaționale
Guvernul Statelor Unite a interzis mai multe NFT-uri și a aplicat sancțiuni internaționale