Home » Natură » Pentru prima dată, paleontologii au găsit ”amprente” de dinozaur conservate perfect

Pentru prima dată, paleontologii au găsit ”amprente” de dinozaur conservate perfect

Publicat: 18.04.2019
De-a lungul anilor, cercetătorii au aflat multe despre anatomia dinozaurilor, dar o trăsătură a acestora a rămas până acum necunoscută în cea mai mare parte. Dintre toate urmele de dinozaur descoperite până acum, care sunt rare, mai puţin de 1% au urme lăsate de piele. Recent, paleontologii au găsit 5 astfel de amprente, într-o descoperire fără precedent.

Lipsa amprentelor este o lacună semnificativă în cunoaştere, întrucât acestea arată „semnături” unice ale dinozaurilor, scrie Science Alert.

Datând de acum aproximativ 120 de milioane de ani, descoperirea este fără precedent, iar fiecare urmă este conservată foarte bine, cu urmele de piele care păstrează o replică vie a piciorului creaturii.

„Acestea sunt primele urme găsite cu textura pielii care acoperă întreaga suprafaţă a urmei”, a precizat autorul Martin Lockley de la University of Colorado Denver.

Credit: Scientific Reports

Se crede că impregnaţiile în sol aparţin celui mai mic teropod cunoscut, Minisauripus. Având doar câţiva centimetri, urmele sunt similare cu cele ale păsărilor străvechi din China.

Echipa crede că a fost nevoie de anumite condiţii pentru a crea urmele: o ploaie scurtă ar fi creat un strat subţire şi omogen de noroi, precum un strat de vopsea proaspătă de doar un milimetru grosime, care ar fi reprodus fidel textura suprafeţei pielii.

Acest studiu a fost publicat în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cadavrul parţial descompus al unei creaturi misterioase asemănătoare unui dinozaur a fost descoperit cu urme de ţesut pe oase

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Australia

Paleontologii au descoperit un dinozaur care ”îşi purta inima în coadă”. Fosila completează istoria complexă a evoluţiei animalelor care au dominat planeta

O nouă specie de dinozaur cu ”spini” a fost descoperită în Patagonia. Chiar şi aşa, tot era probabil cina celui mai mare carnivor descoperit vreodată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase