Home » Natură » Sute de tone de gunoaie din plastic aruncate în Malaezia se vor reîntoarce în SUA, Marea Britanie şi alte state. ”Îndemnăm aceste ţări să oprească transportul gunoiului către noi”

Sute de tone de gunoaie din plastic aruncate în Malaezia se vor reîntoarce în SUA, Marea Britanie şi alte state. ”Îndemnăm aceste ţări să oprească transportul gunoiului către noi”

Sute de tone de gunoaie din plastic aruncate în Malaezia se vor reîntoarce în SUA, Marea Britanie şi alte state. ”Îndemnăm  aceste ţări să oprească transportul gunoiului către noi”
Publicat: 30.05.2019
Malaezia va returna 450 de tone de deşeuri din plastic contaminate către ţările care le-au adus cu navele, refuzând astfel să devină groapa de gunoi a resturilor mondiale.

În containere din nouă nave ajunse în Port Klang, la vest de capitala Kuala Lumpur, s-au descoperit marţi deşeuri din plastic contaminate şi nereciclabile, incluzând un mix de gunoi menajer şi de deşeuri electronice.

Yeo Bee Yin, ministrul pentru energie, ştiinţă, tehnologie, mediu şi schimbări climatice, a avertizat că SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, China, Arabia Saudită, Bangladesh, Olanda şi Singapore trebuie să se aştepte că le vor fi returnate aceste deşeuri, potrivit CNN.

Luna trecută, alte cinci containere cu deşeuri au fost returnate către Spania.

În 24 aprilie, Malaezia a lansat o operaţiune pentru detectarea şi stoparea importurilor ilegale de deşeuri din plastic, o situaţie din ce în ce mai frecventă în acest stat din Asia de Sud-Est.

Anul trecut, China a interzis importurile de deşeuri din plastic, ca parte a unei iniţiative mai ample de curăţare a mediului. Această decizie a avut un efect amplu asupra lanţurilor mondiale care se ocupă cu acest comerţ, intermediarii căutând noi destinaţii pentru gunoi, inclusiv în Malaezia.

Potrivit unui raport Greenpeace, în primele şapte luni ale anului 2018, gunoaiele din plastic exportate din SUA către Malaezia au fost mai mult decât duble, comparativ cu perioada similară din 2017.

„Îndemnăm ţările dezvoltate să revizuiască gestionarea deşeurilor din plastic şi să oprească transportul gunoiului către ţările în curs de dezvoltare”, a afirmat ministrul Yeo marţi, într-o conferinţă de presă.

Nici Filipine nu vrea să mai primească gunoi din ţările dezvoltate. După ce preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat că este pregătit „să declare război” Canadei în această chestiune, guvernul canadian a promis că va plăti integral returnarea tonelor de deşeuri neconforme pe care le-a trimis în această ţară, urmând ca această operaţiune să se finalizeze înainte de sfârşitul lunii iunie. 

Anul trecut, guvernele din 187 de ţări, inclusiv Malaezia, au convenit să adauge plasticul într-un amendament la Convenţia de la Basel, un tratat care reglementează mutarea materialelor periculoase dintr-o ţară în alta, pentru a combate efectele periculoase ale poluării cu plastic la nivel mondial. 

Amendamentul semnat anul trecut limitează exportul deşeurilor din plastic greu de reciclat către ţări mai sărace. De asemenea, ţările exportatoare trebuie să primească acordul statelor unde ar trebui să ajungă deşeurile din plastic contaminate, nesortate sau nereciclabile. SUA nu este parte a Convenţiei de la Basel şi nu a semnat acest amendament considerat unul istoric.

Convenţia de la Basel este cel mai cuprinzător acord global de mediu privind deşeurile periculoase şi alte deşeuri, având drept scop protejarea sănătăţii umane şi a mediul înconjurător de efectele adverse care rezultă din generarea, transportul transfrontalier şi gestionarea deşeurilor periculoase şi a altor deşeuri.

Această convenţie reglementează transportul transfrontalier de deşeuri periculoase şi alte deşeuri şi solicită părţilor să se asigure că gestionează şi elimină astfel de deşeuri într-o manieră ecologică.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dacă deşeurile din plastic ar fi monetizate ai putea cumpăra Apple

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase